https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/liberecke-zoologicke-zahrade-hrozi-vysoka-pokuta
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Liberecké zoologické zahradě hrozí vysoká pokuta

29.1.2002 10:54 | LIBEREC (ČIA)
Několikamilionová pokuta hrozí liberecké zoologické zahradě a asanační firmě v Mimoni na Českolipsku ve správním řízení za to, že po měsíci nechaly převézt z kafilerie hlavu a části těla uhynulé slonice zpět do areálu ZOO. "Je to velmi závažný veterinární přestupek. Co je v kafilerii, nelze již nikde použít. A to ani když prokáže, že zvíře neuhynulo na infekci," řekl dnes ředitel liberecké veterinární správy Josef Král.
 

Jedenatřicetiletá samice slona afrického uhynula loni v prosinci na celkové vyčerpání. Kvůli objemné váze zvířete se pitva uskutečnila přímo v pavilonu slonů. Potom bylo zvíře odvezeno do kafilerie. Zahrada chtěla některé části těla a hlavu vypreparovat. Asanační podnik v Mimoni na Českolipsku je proto uložil do samostatného kontejneru a 21. ledna je zahrada převezla zpět do areálu a předala specializované firmě na preparování.

Mluvčí zahrady Lada Sedláčková zdůraznila, že zahrada je nechce prodat, ale použít pro výuku a dekoraci. Popřela zároveň, že jeden z ošetřovatelů, který na nelegální postup zahrady upozornil, byl v souvislosti s tímto případem propuštěn.

Liberecká zahrada chová 158 zvířecích druhů, z nichž 27 je na seznamu evropských záchranných programů pro zvířata ohrožená vyhynutím. Patří mezi nejprestižnější světová ZOO a je členem Světové asociace zoologických zahrad. Ročně ji navštíví asi 360 tisíc lidí.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist