https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/libereckou-zoo-trapi-nedostatek-vody-chysta-projekt-za-38-mil-kc
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Libereckou zoo trápí nedostatek vody, chystá projekt za 38 milionů Kč

1.8.2018 00:15 (ČTK)
Libereckou zoo (na snímku) trápí nedostatek vody, za současného sucha musí používat pitnou vodu i pro užitkové účely.
Libereckou zoo (na snímku) trápí nedostatek vody, za současného sucha musí používat pitnou vodu i pro užitkové účely.
Foto | Free.riders / Wikimedia Commons
Libereckou zoo trápí nedostatek vody, za současného sucha musí používat pitnou vodu i pro užitkové účely. Změnit to chce za pomoci evropského projektu, který by umožnil lepší hospodaření s vodou. Chystá ho ve spolupráci s libereckou univerzitou, českou firmou a partnery z Itálie a Británie. Pokud s žádostí o dotaci uspěje, mohla by na jeho realizaci získat zhruba 1,5 milionu eur (38,4 milionu Kč). Řekl to ředitel zahrady David Nejedlo.
 

"Výsledek bychom se měli dozvědět na jaře 2019," uvedl. Projekt by se mohl uskutečnit v letech 2020 až 2022. "Šlo by o úsporu ve stovkách tisíc korun a hlavně bychom měli dostatek vody," dodal ředitel.

Podle něj zvlášť toto léto vidí, jak moc by jim takový projekt pomohl. "Protože už vodu z potoka skoro brát nemůžeme, z jezírka to je už také minimum a u vrtů máme omezení odběrů," uvedl ředitel. Zahrada tak pro napouštění bazénů, na napájení a umývání zvířat, mytí expozic či zalévání rostlin musí částečně brát i pitnou vodu. "Což nás trápí, protože neradi používáme pitnou vodu k užitkovým věcem, a druhá věc je, že se to nepříznivě promítá do ekonomiky zahrady," řekl Nejedlo. Podle něj už museli kvůli nedostatku vody omezit zálivku rostlin.

V rámci chystaného projektu se počítá s tím, že by se voda využívala opakovaně. "To znamená, že by se třeba voda ze sloního bazénu nevypouštěla do kanalizace, ale dávala do toho systému, který by měl dva způsoby filtrace," uvedl ředitel. Jedním z nich by byla kořenová čistička a druhý by byl vytvořený z filtrů z nanovláken. Právě tím se zabývá už několik let liberecká univerzita, která je do projektu zoo zapojená. Například před dvěma lety vyvinula ve spolupráci s místní firmou metodu, která umožňuje přeměnu odpadní vody na pitnou.



reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist