https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/liberecky-a-kralovehradecky-kraj-se-neshoduji-na-planu-krkonos
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Liberecký a Královéhradecký kraj se neshodují na plánu Krkonoš

14.12.2001 14:33 | HRADEC KRÁLOVÉ (ČIA)
Rozdílné názory na tvorbu nového územního plánu Krkonoš zastávají Královéhradecký a Liberecký kraj. Vyplývá to z vyjádření představitelů obou krajů po společném jednání krajských rad ve čtvrtek 13. prosince v Hradci Králové. V současné době schvaluje územní plán Krkonoš vláda. "Kraje požádají vládu, aby neschvalovala územní plán, ale aby jeho schvalování bylo v pravomoci krajů," informoval novináře liberecký hejtman Pavel Pavlík.
 

Jak Pavlík dále informoval, tento krok by umožnil zajistit jednotnou dokumentaci pro nejvyšší české hory. Stávající územní plán Krkonoš je totiž sedm let starý a je třeba jej aktualizovat. Představitelé Libereckého kraje chtějí část Krkonoš, která zasahuje na jejich území, zahrnout do územního plánu pro celý kraj. Královéhradecký kraj navrhuje řešit Krkonoše jako jeden celek. Pokud by oba kraje přistoupily k tvorbě územního plánu Krkonoš samostatně, předpokládá se vznik společných komisí ke koordinaci postupu. Přesto se zástupce královéhradeckého hejtmana Vladimír Derner přiklání k variantě zpracovávat územní plán jako celek. Liberecký návrh je podle něj zdlouhavý a nepraktický. "Územní plán musí být pružný, ten liberecký by nebyl," řekl Derner.

Nové krajské uspořádání rozdělilo Krkonoše do dvou krajů. Přibližně třetina západní části se nachází v Libereckém kraji, zbytek náleží do Královéhradeckého kraje. I v případě, že by se územní plán zpracovával ve dvou podobách, neměly by se Krkonoše rozdělit. "Krkonoše jako centrum cestovního ruchu budou spojené," dodal náměstek libereckého hejtmana Karel Dolejší.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist