https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/liberecky-a-stredocesky-kraj-chteji-resit-dopravu-spolecne
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Liberecký a Středočeský kraj chtějí řešit dopravu společně

24.9.2003 16:53 | LIBEREC/PRAHA (ČIA)
Liberecký kraj bude spolupracovat při řešení dopravní situace se Středočeským krajem. Informoval o tom dnes statutární náměstek hejtmana Libereckého kraje Luděk Suchomel poté, co se na konci minulého týdne sešel s hejtmanem Středočeského kraje Petrem Bendlem a jeho náměstkem Karlem Vyšehradským. "Dohodli jsme se, že budeme koordinovat postupy při řešení problematické komunikace R35," uvedl pro ČIA Suchomel.
 

V případě, že jako nejlepší bude vybrána takzvaná jižní varianta rychlostní komunikace R35, která počítá s využitím stávající komunikace přes Mnichovo Hradiště, je spolupráce vedoucí ke sjednocení názorů nezbytná. Jak pro ČIA uvedl Vyšehradský, je nutné variantně prověřit i trasu, která by navazovala na vysokorychlostní komunikaci R10 v Mladé Boleslavi a která by trasou silnice I/16 spojovala toto město s Jičínem.

Dohodnuty byly také společné konzultace při řešení plánovaného zrychlení železničního spojení mezi Libercem a Prahou. V současné době je dopravní spojení mezi těmito městy zajišťováno především pomocí autobusové dopravy po rychlostní komunikaci R10, jíž nemůže nevyhovující a zastaralý železniční tah Praha - Mladá Boleslav - Turnov - Liberec časově konkurovat. V roce 2002 proto odborníci zpracovali Vyhledávací studii trasy a možností rychlého spojení Prahy, Mladé Boleslavi a Liberce s výhledovou vazbou na Německo a Polsko včetně systému tram/train, který ve svém regionu rozvíjí Liberecký kraj.

Středočeský kraj rovněž podporuje napojení významného průmyslového města Mladá Boleslav na kvalitní příměstskou dopravu. Vyhlásil proto veřejnou zakázku na zpracovatele územně technické studie projektu "Modernizace železniční infrastruktury Praha-Milovice-Mladá Boleslav s možným prodloužením do Liberce".


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist