https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/liberecky-dopravni-podnik-si-musel-vzit-uver-na-modernizaci-vozoveho-parku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Liberecký dopravní podnik si musel vzít úvěr na modernizaci vozového parku

8.10.2001 13:38 | LIBEREC (ČIA)
Do modernizace vozového parku investuje Dopravní podnik města Liberce letos a v průběhu dalších dvou let 192 milionů korun. Podnik nakoupí celkem 30 nízkopodlažních autobusů Karosa. "Prvních 10 začne v Liberci jezdit do konce letošního roku," uvedl dnes ředitel podniku Josef Ebert.
 

Jeden autobus stojí 6,4 milionu korun. Protože podnik nedostal od státu požadovanou dotaci, musel si vzít dlouhodobý úvěr. Dopravní podnik Liberce má dnes 86 autobusů a 59 tramvají a jen třetina z toho je modernizovaná. "Některé autobusy jezdí více než 10 let. Nebudeme už investovat do jejich celkové rekonstrukce a raději koupíme nové. Mají větší kapacitu a jsou pohodlnější," řekl mluvčí podniku Martin Čulík. Dodal, že v některých částech Liberce bude nutno upravit nástupní ostrůvky, aby je mohli využívat vozíčkáři a tělesně postižení.

Stoprocentním vlastníkem Dopravního podniku města Liberec se základním jměním 344,388 milionu korun je město Liberec. To letos na jeho provoz uvolnilo 100 milionů korun. Dalších 54,178 milionu z městského rozpočtu je určeno na dostavbu vozovny a nákup nových vozů. Za posledních pět let investoval liberecký dopravní podnik do vozového parku a rekonstrukce provozního areálu více než 1,54 miliardy korun. Na nákup a modernizaci autobusů a tramvají vynaložil přes 275 milionů korun.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist