https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/liberecky-dopravni-podnik-zvysi-jizdne
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Liberecký dopravní podnik zvýší jízdné

25.9.2001 18:28 | LIBEREC (ČIA)
V průměru o dvacet procent zvýší Dopravní podnik města Liberce od 1. ledna 2002 cenu předplatného v městské hromadné dopravě. Na dnešní tiskové konferenci o tom informoval primátor města Jiří Kittner.
 

Důvodem zdražení podle jeho slov je předpokládaný růst nákladů na přepravu v příštím roce o 28 milionů korun. Celý tento rozdíl nemůže město uhradit z rozpočtu, a proto rada souhlasila se zvýšením předplatného. Cena jednotlivého jízdného zůstane na deseti, respektive 20 korunách, zkrátí se však časový interval z 25 na 20 minut a z 60 na 45 minut.

"Náklady na městskou dopravu se stále zvyšují. Loni na ni magistrát přispěl částkou 83,45 milionu korun a letos to už bylo 100 milionů. Navzdory zdražení město musí v příštím roce zvýšit příspěvek na městskou dopravu o šest milionů. Dalších 50 milionů korun přitom ročně dává na kapitálové dovybavení podniku," řekl primátor.

Předpokládané náklady na provoz městské dopravy dosáhnou letos podle ředitele Dopravního podniku města Liberce Josefa Eberta asi 270 milionů a příští rok 297 milionů korun. Podle ředitele pokryje zvýšené jízdné asi 51 procent těchto nákladů, dalších 36 procent pokryje příspěvek města. "Zbytek uhradíme z vlastní činnosti," řekl Ebert. Náklady na městskou hromadnou dopravu podle něj ovlivnily nejen vyšší ceny energií a paliv, ale i odpisy, úvěrové zatížení a inflace.

Stoprocentním vlastníkem dopravního podniku je město Liberec. Firma zaměstnává 416 pracovníků a na 24 linkách přepraví svými 86 autobusy a 59 tramvajemi ročně více než 50 milionů pasažérů. Najezdí při tom téměř sedm milionů kilometrů.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist