https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/liberecky-inspektorat-lesu-cr-hospodaril-loni-se-ztratou
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Liberecký inspektorát Lesů ČR hospodařil loni se ztrátou

13.2.2002 15:17 | LIBEREC (ČIA)
Se ztrátou 34 milionů korun hospodařil v loňském roce oblastní inspektorát Lesů ČR v Liberci. Ztráta je asi o 14 milionů vyšší než v roce předchozím, kdy do obnovy poškozených jizerskohorských lesů investovala Evropská unie z fondů Phare. "Velké programy Phare byly již ukončeny, proto je naše vyčíslená ztráta vyšší," uvedl na dnešní tiskové konferenci liberecký oblastní inspektor Pavel Malina.
 

V Libereckém kraji se nacházejí v minulosti imisemi silně poškozené Jizerské hory. Zde bylo nutno zalesnit asi pět tisíc hektarů a investovat do ochrany mladých porostů. Liberecký kraj se vyznačuje také vysokým procentem chráněných oblastí, které Lesům České republiky nepřinášejí žádný zisk. "V rámci prosperujícího podniku Lesy ČR ale máme šanci získat potřebné investice," zdůraznil Malina.

Záporný výsledek hospodaření je jedním z důvodů, proč se Krajský úřad v Liberci nepřipojí k iniciativě Olomouckého kraje a nebude usilovat o převod státních lesů pod svoji správu. "Krajská rada se seznámila se vstupní analýzou možnosti převodů lesů prostřednictvím odboru životního prostředí a zemědělství. Došla k závěru, že by to bylo pro kraj ekonomicky nevýhodné," uvedl zástupce libereckého hejtmana Luděk Suchomel.

Lesy ČR hospodaří v Libereckém kraji na zhruba 87 tisících hektarech státní půdy a vykonávají správní dozor nad 14,5 tisíci hektary soukromých lesů.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist