https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/liberecky-kraj-chce-letos-vysadit-na-frydlantsku-368-stromu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Liberecký kraj chce letos vysadit na Frýdlantsku 368 stromů

12.4.2018 04:31 | RASPENAVA (ČTK)
Aleje jsou pro Frýdlantsko typickým krajinným prvkem. Rekonstrukci padla za oběť například i celá kočárová alej mezi Raspenavou a Krásným Lesem, která pocházela z roku 1870. Vysázeli ji raspenavští sedláci, aby zpříjemnili cestu kočárem z Frýdlantu do Lázní Libverda, které se právě tehdy rozvíjely. Proti vykácení aleje se předloni zvedla vlna odporu. / Na obrázku kočárková alej
Aleje jsou pro Frýdlantsko typickým krajinným prvkem. Rekonstrukci padla za oběť například i celá kočárová alej mezi Raspenavou a Krásným Lesem, která pocházela z roku 1870. Vysázeli ji raspenavští sedláci, aby zpříjemnili cestu kočárem z Frýdlantu do Lázní Libverda, které se právě tehdy rozvíjely. Proti vykácení aleje se předloni zvedla vlna odporu. / Na obrázku kočárková alej
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Jolana Bláhová / Alej roku
Liberecký kraj plánuje letos na Frýdlantsku obnovu alejí podél silnic. Vysadit chce 368 stromů a dalších 1149 ošetřit. Výsadba naváže na česko-polský projekt "Od zámku Frýdlant k zámku Czocha", se kterým bylo spojeno kácení alejí. Na české straně zajistil obnovu pěti komunikací v celkové délce zhruba 25 kilometrů. Opravy skončí až letos a navázat by na ně měla obnova alejí, s níž původně projektanti nepočítali. V pondělí o tom informoval hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj).
 

Projekt počítá nejen s výsadbou nových stromořadí a ošetřením těch současných, ale také s následnou tříletou péčí o ně. Náklady se odhadují na 5,4 milionu korun, kraj podle Půty věří, že by až 80 procent mohl získat u Operačního programu Životní prostředí. "My jsme u projektu od zámku k zámku slíbili, že aleje budou doplněny a ošetřeny. V rámci projektu by měly být dosázeny a ošetřeny aleje podél šesti úseků silnic," doplnil Půta. V plánu je rekonstrukce alejí V Mníšku, z Frýdlantu na Nové Město pod Smrkem nebo třeba z Horní Řasnice na Srbskou.

Aleje jsou pro Frýdlantsko typickým krajinným prvkem. Rekonstrukci padla za oběť například i celá kočárová alej mezi Raspenavou a Krásným Lesem, která pocházela z roku 1870. Vysázeli ji raspenavští sedláci, aby zpříjemnili cestu kočárem z Frýdlantu do Lázní Libverda, které se právě tehdy rozvíjely. Proti vykácení aleje se předloni zvedla vlna odporu. Podle odborníků ale stromořadí obnovu potřebovalo, protože bylo ve velmi špatném stavu. Stromy omezoval asfalt, který končil těsně u kmenů, poškozovala je projíždějící auta a solení v zimním období.

Zhruba 2,5 kilometru dlouhá silnice z Raspenavy na Krásný Les prošla rekonstrukcí už loni, od října slouží motoristům. Zatím je ale bez stromů, z těch původních jich zůstalo jen osm. Teď na jaře se počítá s jejich ošetřením a dosázením 124 nových stromů. "Vysázena ale bude alej jen po jedné straně," doplnil hejtman. Zahájení výsadby je naplánováno na 27. dubna, většinou se budou sázet lípy. Na jiných místech Frýdlantska se ale podle hejtmana počítá s výsadbou i ovocných stromů, třeba třešní. "Slibovali jsme, že ty aleje, vedle toho, že budou vypadat dobře, by mohly rodit i nějaké ovoce," dodal Půta.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Leona Vacková
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist