https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/liberecky-kraj-se-zameri-na-rozvoj-ralska
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Liberecký kraj se zaměří na rozvoj Ralska

3.3.2003 17:02 | LIBEREC (ČIA)
Odbornou studii rozvoje bývalého vojenského prostoru Ralsko nechal vypracovat Liberecký kraj. ČIA o tom dnes informoval zástupce libereckého hejtmana Luděk Suchomel. "Ralsko je považováno za hospodářsky slabou oblast. Jeho rozvoj ale patří k prioritám Libereckého kraje. Studie zmapuje slabá místa a ukáže možné cesty rozvoje," řekl Suchomel.
 

Podle Suchomela má vedení kraje zájem na tom, aby se dosud nevyužité prostory Ralska staly turistickou oblastí. Proto bude krajský odbor rozvoje pečlivě posuzovat každý podnikatelský záměr a nepřipustí výrobu, která by ekologicky zatěžovala životní prostředí. "Kraj dal souhlas s vybudováním průmyslové zóny v Ralsku. Ta ale musí zůstat v sousedství bývalého letiště a nesmí zasahovat do dosud nedotčené přírody," dodal Suchomel.

Bývalý vojenský prostor Ralsko má zhruba 250 kilometrů čtverečních. Na území byla v roce 1992 založena obec Ralsko, jejích 1400 obyvatel má ale jen minimální pracovní příležitosti. Nezaměstnanost se zde pohybuje kolem 20 procent.

I přes špatnou dopravní infrastrukturu, která bude podle Suchomela vyžadovat milionové investice, však přicházejí první podnikatelé, kteří chtějí v Ralsku investovat. Podle starosty Ralska Jindřicha Šolce se jedná o nizozemskou zasilatelskou a dopravní společnost Ewals Cargo Care, která už tři roky sídlí v nedaleké České Lípě. Dalším zájemcem je italská společnost Eco Sistema, která se specializuje na bezodpadovou technologii při likvidaci odpadů.

Obec Ralsko nabízí investorům v současné době 130 asanovaných a pro podnikání zcela bezpečných hektarů z celkové plochy 300 hektarů u bývalého letiště Hradčany. Kromě toho má k dispozici 25hektarovou zónu, do které je přivedena elektřina, voda, a je zde i kanalizace. Podle Šolce leží zóna na výhodném místě podél hlavního silničního tahu ve směru na Mimoň.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist