https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/liberecky-kraj-zridi-nove-organizace-prevezmou-zoo-a-botanickou-zahradu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Liberecký kraj zřídí nové organizace, převezmou zoo a botanickou zahradu

22.6.2021 16:43 | LIBEREC (ČTK)
Vchod do Zoo Liberec.
Vchod do Zoo Liberec.
Zdroj | ZOO Liberec
Liberecký kraj zřídí od 1. července dvě nové příspěvkové organizace Zoo Liberec a Botanická zahrada Liberec-LK, které na konci roku od města Liberce převezmou zoologickou, respektive botanickou zahradu. Rozhodli o tom krajští zastupitelé. Vedení kraje a Liberce se už v dubnu dohodla na převzetí obou zahrad, na oplátku Liberecký kraj městu předá domovy seniorů ve Vratislavicích a na Františkově s bezmála 300 klienty.
 

Tento způsob otestovaly kraj a město už v roce 2016, kdy směnily Dům dětí a mládeže Větrník a Dětské centrum Sluníčko. "Musíme zřídit nové příspěvkové organizace, není možné ty městské převzít," řekla náměstkyně hejtmana Květa Vinklátová (Starostové pro Liberecký kraj), která dnes materiál na jednání krajského zastupitelstva předkládala. V letošním roce zatím podle ní obě nové organizace podpoří kraj 400 000 korun v příštích letech už to ale budou miliony.

Kraj převezme zoologickou a botanickou zahradu od města, protože mají nadregionální význam, zhruba 70 procent návštěvníků je mimolibereckých. "Zoo a botanická zahrada patří v kraji mezi turisticky nejnavštěvovanější cíle," řekl hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj). Domovy pro seniory naopak podle něj slouží hlavně obyvatelům stotisícového města, odkud pochází zhruba 80 procent jejich klientů.

Směna by měla výrazně pomoci dalšímu rozvoji obou zahrad, protože kraj je do nich schopen víc investovat. Zejména do rozvoje zoo je podle odhadů nutné v nejbližších letech dát kolem 450 milionů korun. Součástí dohody je i příspěvek Liberce, který by měl v příštích deseti letech podpořit rozvoj obou zahrad 25 miliony korun ročně, dávat bude také 3,7 milionu korun na provoz šesti poboček krajské knihovny ve městě. Liberecký kraj se naopak zavázal přispívat každoročně 17 miliony korun na investice a provoz Divadla F.X. Šaldy a Naivního divadla.

"Jednání probíhala prakticky už od vzniku kraje, v posledních čtyřech letech jsme s kolegy z města hledali nějakou dohodu. Myslím, že je to dohoda oboustranně výhodná, a to nejen pro město a pro kraj, ale především pro všechny čtyři instituce, kterých se ten převod týká," řekl Půta. Pro město a kraj znamená podle něj dohoda v příštích deseti letech financování organizací zhruba půl na půl. Žádné zásadní změny ve fungování zoologické a botanické zahrady kraj nepřipravuje. Převzít by je měl k 1. lednu 2022.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist