https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/liberecky-kraj-zvazuje-kvuli-rozsireni-polskeho-dolu-turow-zalobu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Liberecký kraj zvažuje kvůli rozšíření polského dolu Turów žalobu

2.7.2019 00:15 | LIBEREC (ČTK)
Mezinárodní žalobu zvažuje Liberecký kraj v souvislosti s plánovaným rozšířením polského hnědouhelného dolu Turów v těsném sousedství české hranice. / Ilustrační foto
Mezinárodní žalobu zvažuje Liberecký kraj v souvislosti s plánovaným rozšířením polského hnědouhelného dolu Turów v těsném sousedství české hranice. / Ilustrační foto
Mezinárodní žalobu zvažuje Liberecký kraj v souvislosti s plánovaným rozšířením polského hnědouhelného dolu Turów v těsném sousedství české hranice. Na konci května schválila polská Bogatyně změnu územního plánu, což je jedna z klíčových podmínek pro rozšíření dolu. Podle kraje i Ministerstva životního prostředí byl postup Bogatyně nezákonný a v rozporu s mezinárodními smlouvami. Liberecký kraj je připraven využít všechny prostředky, aby rozhodnutí zrušil, řekl včera novinářům liberecký hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj).
 

Hnědouhelný důl v Polsku zásobuje uhlím hlavně sousední elektrárnu Turów. Skupina PGE, které důl i elektrárna patří, tam chce těžit až do roku 2044. Rozšířit by se měl důl až na 30 kilometrů čtverečních a těžit Poláci plánují do hloubky až 330 metrů pod úrovní okolního terénu. Důl se má rozšířit podél silnice z německé Žitavy do Bogatyně. V Česku jsou nejblíže Uhelná, Václavice, Oldřichov na Hranicích a Hrádek nad Nisou. MŽP dostalo v rámci přeshraničního posuzování dopadů na životní prostředí zhruba 5000 připomínek. Obyvatelé z příhraničí se obávají ztráty vody, zvýšení hluku a také prašnosti.

Polská Bogatyně navzdory neukončeným jednáním s Českem na konci května schválila změnu územního plánu, kterou mimo jiné umožnila rozšíření dolu o 14,6 hektaru směrem k hranici s Českou republikou. Bogatyně podle Půty při svém postupu nerespektovala názory české strany v rámci přeshraničního posuzování SEA. Liberecký kraj žádá zrušení změny územního plánu u Dolnoslezského vojvodství. Podle Evžena Doležala z MŽP se ve stejné věci ministerstvo obrátilo na svého polského partnera, kterým je generální ředitelství pro ochranu životního prostředí.

"I postup generálního ředitelství vnímáme jako minimálně nestandardní," řekl Doležal. Už minulý týden podle něj požádalo MŽP generální ředitelství o zrušení změny územního plánu Bogatyně a také svolává další jednání. Podle Doležala polská strana vliv rozšíření dolu na životní prostředí bagatelizuje. "My jsme k tomu podali zhruba 500 stránek připomínek. Jsou velmi kritické a nesouhlasné. Polská strana je teď překládá a následně budou expertní jednání s doplňování informací z polské strany," dodal. V rámci EIA žádá česká strana veřejné projednávání na českém území a v českém jazyce, aby lidé mohli přednést své námitky.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist