https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/liberecti-zemedelci-nemaji-o-kompenzace-ministerstva-zajem
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Liberečtí zemědělci nemají o kompenzace ministerstva zájem

6.8.2001 12:49 | LIBEREC (ČIA)
Pouze 26 zemědělců hospodařících na Liberecku a sousedním Jablonecku projevilo zájem o finanční dotaci, kterou jim nabízelo ministerstvo zemědělství jako odměnu za změnu v hospodaření na části jejich orné půdy. Ředitel Zemědělské agentury v Liberci Petr Šourek dnes upřesnil, že zájemci o dotaci uvedli pouhých 300 hektarů orné půdy, kterou jsou v budoucnu ochotni využívat na pěstování nepotravinářských plodin.
 

Podle Šourka chtějí na uvedených hektarech začít pěstovat především směsky určené na hnojení, dále řepku olejnou pro výrobu bionafty a jiné energetické rostliny, jejichž pálením bude možno vyrábět teplo.

"Ministerstvo zemědělství nabídlo zemědělcům až 5,5 korun za každý hektar půdy, který začnou využívat jinak, než dosud. Navíc mohli získat finanční kompenzační podporu až 600 korun za každý hektar ostatní orné půdy," řekl Šourek.

Podle Šourka by zemědělci měli před vstupem do Evropské unie změnit hospodaření na 10 procentech orné půdy. Okresy Liberec a Jablonec nad Nisou, kde je celkem asi 30 tisíc hektarů orné půdy, zatím povinný podíl rozhodně nesplnily.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist