https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/liberty-ostrava-snizi-novym-odsavacim-potrubim-emise-z-aglomerace-o-46-procent
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Liberty Ostrava sníží novým odsávacím potrubím emise prachu z aglomerace o 46 procent

23.9.2022 10:29 | OSTRAVA (ČTK)
Spékací pásy aglomerace vyrábějí vsázku pro vysoké pece.
Spékací pásy aglomerace vyrábějí vsázku pro vysoké pece.
Hutní podnik Liberty Ostrava (LO) investuje 88 milionů korun do instalace nového odsávacího potrubí v severní části své aglomerace. Projekt dokončí v říjnu. Sníží tím emise prachu z aglomerace sever o 46 procent, sdělila mluvčí LO Barbora Černá Dvořáková. Uvedla, že jde o další krok v transformaci firmy směrem k výrobě zelené oceli.
 

"V severní části aglomerace vyrobila loni Liberty Ostrava 2,2 milionu tun aglomerátu, což je směs železné rudy a dalších ušlechtilých materiálů. Ta tvoří hlavní složku vsázky vysoké pece. Tři dopravní pásy aglomerace v současnosti produkují až 101 tun fugitivních emisí ročně," uvedla Černá. Díky novému odsávacímu potrubí se prachové emise sníží na 46 tun ročně.

Slezská huť uvádí, že plní všechny stanovené limity a využívá nejlepší dostupné technologie. Stále ale patří mezi největší průmyslové znečišťovatele životního prostředí v Moravskoslezském kraji, což je dáno typem výroby i rozsahem provozu.

Na projekt získal podnik dotaci 28 milionů korun z Operačního programu Životní prostředí 2014 až 2020. Ředitel projektu výstavby hybridních pecí v LO Roland Hinterreiter uvedl, že projekt je součástí dlouhodobé snahy firmy snižovat vliv své činnosti na okolní životní prostředí.

"Úpravy stávající odsávací potrubní sítě odprašovacích zařízení jsou navrženy tak, aby se zvýšila účinnost záchytu prachu u jednotlivých zdrojů prašnosti na dopravních cestách a snížila se tak prašnost z provozu třídičů a dopravníků v budově odsunu severní části aglomerace," uvedl Hinterreiter.

Skupina Liberty Steel plánuje, že v následujících osmi letech investuje do přeměny LO v uhlíkově neutrálního výrobce 8,6 miliardy korun. Klíčovým prvkem transformace bude výměna čtyř tandemových pecí ocelárny ze 70. let minulého století za dvě hybridní elektrické pece. Rozsáhlá modernizace čeká také válcovny.

Liberty Ostrava vyrábí ocel hlavně pro stavebnictví, strojírenství a petrochemický průmysl. Roční kapacita výroby podniku je 3,6 milionu tun oceli, loni vyrobil 2,28 milionu tun tekuté oceli, nejvíce od roku 2016. Firma je tuzemským lídrem ve výrobě silničních svodidel a trubek. Kromě českého trhu dodává své výrobky do více než 40 zemí.

Za finanční rok končící letošním 31. březnem podnik vykázal čistý obrat 56,5 miliardy korun (2,3 miliardy eur). Čistý zisk firmy činil 6,1 miliardy korun. I s dceřinými společnostmi má firma 6000 zaměstnanců. Od roku 2019 patří ostravská huť do Liberty Steel Group z koncernu GFG Alliance britského podnikatele Sanjeeva Gupty.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist