https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/libor-ambrozek-udeloval-ceny-ministra-zivotniho-prostredi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

fotogalerie uvnitřLibor Ambrozek uděloval Ceny ministra životního prostředí

7.12.2005 12:25 | PRAHA (EkoList)
Ministr životního prostředí včera večer udělil sedm Cen ministra životního prostředí osobnostem či zástupcům organizací za významný přínos životnímu prostředí. Libor Ambrozek ve svém úvodním slově zmínil postavu svatého Františka, patrona ekologů, podle kterého si každý tvor zaslouží naši úctu a pozornost. "V našem rozhodování se musíme řídit nejen zákony, ale i úctou k ostatním tvorům a životu vůbec," řekl Libor Ambrozek. Letos ocenění lidé podle Ambrozka patří mezi ty, kteří se odkazem svatého Františka řídí.
 

Cenu ministra získala Anna Hubáčková, vedoucí odboru životního prostředí Jihomoravského kraje za své dlouholeté zásluhy. Za sérii televizních Večerníčků získal cenu Váslav Chaloupek. Cenu převzali také zástupci Klubu českých turistů za více než sto let rozvoje české turistiky. Za svou aktivitu v oblasti revitalizace krajiny a obnovy venkova získal cenu starosta Modré Miroslav Kovařík. Dalším oceněným byl Jiří Kulich, zakladatel Střediska ekologické výchovy Rýchory. Miroslav Kundrata, zástupce Nadace Partnerství, převzal cenu za dlouhodobou finanční podporu konkrétních projektů na ochranu životního prostředí. Posledním oceněným byl vědec Vojen Ložek, který patří k výjiměčným osobnostem české přírodovědy.

"Přírodověda se ještě po druhé světové válce těšila velké pozornosti a rozvíjela se. Od té doby sleduji opačný trend. Nyní se ukazuje, že klesá ve společnosti obecná znalost reálné přírody. To způsobuje mnoho problémů, například když politici, kteří rozhodují, nemají dostatečné znalosti," řekl ve své řeči Vojen Ložek. Jak dále řekl, cena je pro něj výzvou k tomu, aby pomohl současný stav napravit.

Při příležitosti udílení cen byly předány i certifikáty Ekologicky šetrný výrobek firmám, jejichž výrobky splnily požadavky certifikátu. Ekoznačku získala firma Solodoor Sušice za interiérové dveře a obložkové zárubně. Tyto výrobky, jejichž základem je dřevotřísková deska, neobsahují žádné škodliviny jako například formaldehyd. Firma Alfa Classic z Říčan získala certifikát za tekuté mýdlo Creme. Mýdlo neobsahuje fosfáty a je dobře rozložitelné. Poslední certifikát převzala firma Ciur z Brandýsa nad Labem za celulózová vlákna vyrobená ze sběrového papíru. Tyto vlákna lze využít v izolacích či do asfaltových silničních koberců. Firma Ciur byla v roce 1994 první firma, která v ČR získala certifikát Ekologicky šetrný výrobek.

Na závěr ministr Ambrozek předal zástupcům firmy Eta Hlinsko certifikát Environmentální prohlášení o výrobku pro vysavač Eta Proximo 1450. Environmentální prohlášení o výrobku je určeno především průmyslovým výrobkům. Vychází z hodnocení celého životního cyklu výrobku a představuje kvantifikovaná environmentální data o výrobku v takovém formátu, který umožňuje porovnávání mezi výrobky. Narozdíl od ekoznačky, která je založena na porovnávání vybraných environmentálních ukazatelů z některých fází životního cyklu s předem stanovenými standardy, je „prohlášení“ kvantifikovanou výpovědí o environmentálních aspektech výrobku, a to ve všech fázích jeho životního cyklu.

Ceny ministra životního prostředí se uděluje od roku 1994. Toto ocenění za výjimečné dílo ve prospěch životního prostředí a jeho ochrany, za výjimečné osobní nasazení nebo za významný počin získalo za dobu existence tohoto vyznamenání do dnešního dne 81 osobností ze sféry vědecké, kulturní, či pedagogické, ale také řada osobností z nevládního sektoru či z oblasti samosprávy či podnikatelské sféry.

Ministr Libor Ambrozek s dcerou
Filmař Václav Chaloupek s Liborem Ambrozkem
Zástupci Klubu českých turistů
Starosta Modré Miroslav Kovařík
Jiří Kulich, zakladatel SEVERu
Přírodovědec Vojen Ložek
Miroslav Kundrata, Nadace Partnertsví
Zástupci firmy Solodoor přebýrají certifikát EŠV
Zástupci firmy Alfa Classic přebýrají certifikát EŠV Zástupkyně firmy Ciur převzala certifikát EŠV
Zástupci firmy Eta převzali certifikát EPV
Environmentální prohlášení o výrobku pro vysavač Eta Proximo 
1450
Předávání Cen ministra životního prostředí se zúčastnily i dcery Libora Ambrozka. Večerem provázela Klára Doležalová a o hudební doprovod se postarala pěvecká skupina Pětník. Ceny byly v podobě stromu vyřezaného z lipového dřeva a ošetřeny včelím voskem. Předávání cen proběhlo v pražském klášteře svaté Anežky České.
Foto: Martin Mach/EkoList

reklama

 
Martin Mach

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist