https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/lide-budou-do-28-rijna-sazet-stromy-k-oslave-vyroci-republiky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Lidé budou do 28. října sázet stromy k oslavě výročí republiky

20.10.2018 03:08 | PRAHA (ČTK)
Stromy svobody byly hromadně vysazovány v letech 1918 a 1919 na počest vzniku republiky, a to téměř v každé obci.
Stromy svobody byly hromadně vysazovány v letech 1918 a 1919 na počest vzniku republiky, a to téměř v každé obci.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Na řadě míst Česka začnou obce, školy, spolky i jednotlivci počínaje dneškem sázet ke stému výročí vzniku Československa lípy a další stromy. Hromadné sázení takzvaných Stromů svobody potrvá do 28. října, pořádající Nadace Partnerství poté kampaň završí 17. listopadu, kdy chce vysázet více než kilometr dlouhou lipovou alej pod horou Říp.
 

Stromy svobody byly hromadně vysazovány v letech 1918 a 1919 na počest vzniku republiky, a to téměř v každé obci. Lidé je sázeli i později, například v letech 1928, 1945 či 1968. Nadace Partnerství po stromech od loňského podzimu pátrala, našla jich přes 3000 a rozhodla se navázat na tradici jubilejních stromů celorepublikovou hromadnou výsadbou.

Do akce se veřejnost mohla zapojit prostřednictvím webu www.stromysvobody.cz, podle jehož posledních údajů bude zasazeno přes 1200 stromů. Akce se nesoustředí jen na Česko, Stromy svobody budou růst také v zahraničí, a to na Slovensku, Velké Británii nebo USA.

Například v Praze vysadí dva stromy 24. října na Letné běžci závodů RunCzech. Další dva vysadí tentýž den olympijský pár Gábina a Petr Koukalovi spolu s dětmi ze základní školy Hořovice.

Na 27. října je naplánována výsadba v Pardubicích. "Závěrečný dostihový mítink se koná v předvečer státního svátku oslav 100. výročí vzniku samostatného Československa. Strom bude vysazen na dostihovém závodišti v Pardubicích s historií sahající do roku 1856," uvedla Kateřina Nohavová z pardubického Dostihového spolku.

Také Brno dostane dva nové Stromy svobody. Jedna z lip má od 25. října stát v areálu Masarykova okruhu, druhou zasadí pracovníci magistrátu ve Wilsonově lese. K oslavě výročí republiky prostřednictvím výsadby stromů se připojily také Lesy ČR a na 26. října naplánovaly sázení výročního lipového háje a odhalení pamětního kamene u Muzea lesnictví a myslivosti Chřibů v Buchlovicích na Zlínsku.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist