https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/lide-budou-moci-v-lanske-obore-pozorovat-jeleny-danky-ci-muflony
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Lidé budou moci v Lánské oboře pozorovat jeleny, daňky či muflony

1.4.2024 01:33 (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zájemci mohou od pátku pozorovat v Lánské oboře jeleny, daňky, muflony a další zvířata. Otevírá se totiž takzvaná malá demonstrační obora, která je pro pozorování vhodná. Na webu o tom informoval Pražský hrad.
 

Lánská obora přiléhá k zámku, který je letním sídlem českých prezidentů. Prezident Petr Pavel loni na podzim uvedl, že by chtěl oboru více otevřít lidem.

Malá obora má rozlohu zhruba 80 hektarů a lánská lesní správa v ní chová především jeleny sika Dybowského. Návštěvníci tam uvidí ale i daňky, muflony či divoká prasata. Podle lesní správy je v oboře vyhlídka na zvěř a také jezírko se sladkovodními rybami.

"Do obory se lze vydat buď samostatně, pěšky po naučné stezce s informačními tabulemi, nebo v rámci komentované prohlídky. Ta je určena i pro základní školy, mateřské školy, tábory či zájmové kroužky. V jejím průběhu se nejen seznámí s chovanou zvěří a mysliveckými zvyky, ale formou her se dozvědí mnohé další zajímavosti," uvedl Hrad.

Otevřeno bude denně včetně svátků od 09:00 do 19:00. Vstupné pro dospělé stojí 50 korun, děti od tří do 15 let zaplatí dvacetikorunu, děti do tří let mají vstup zdarma.

Lesní správa Lány zajišťuje pro prezidentskou kancelář myslivecké služby a lov zvěře. Za poplatek nabízí lov i zájemcům zvenčí. Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) v minulosti při kontrole zjistil, že bývalý hradní kancléř Vratislav Mynář v letech 2019 až 2021 zastřelil 11 kusů trofejní zvěře za 280 000 korun v rozporu s tehdejšími pravidly. Na lovy zdarma zval i několik desítek lidí. Lánskou správu jeho hony jen v kontrolovaném období stály více než 3,5 milionu korun, napsal loni server Seznam Zprávy.

Server také upozornil na případ lovu v lánské oboře pro sponzora předvolební kampaně prezidenta Petra Pavla. Objednávka a smlouva na naháňku zvěře za 700 000 korun byla vložena do registru smluv po akci. Podle Hradu nevznikla žádná škoda a šlo jen o administrativní pochybení.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist