https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/lide-budou-patrat-po-mistech-kde-ptaci-narazeji-do-skel
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Lidé budou pátrat po místech, kde ptáci narážejí do skel

18.9.2018 00:25 (ČTK)
Po nárazu do prosklených ploch ročně zahyne odhadem mnoho set tisíc ptáků. / ilustrační foto
Po nárazu do prosklených ploch ročně zahyne odhadem mnoho set tisíc ptáků. / ilustrační foto
Foto | EN W / Flickr.com
Češi se v týdnu od 24. září připojí k celosvětové akci Collision Count Week, při níž lidé pátrají po místech, kde ptáci narážejí do skel. Údaje získané při mapování zabitých ptáků poskytnou ochranářům přesnější čísla, na jejichž základě se pokusí s majiteli objektů jednat. Po nárazu do prosklených ploch ročně zahyne odhadem mnoho set tisíc ptáků. Ve včerejší tiskové zprávě to uvedla Česká společnost ornitologická (ČSO), pod jejíž záštitou se v Česku akce koná.
 

"Mapovat ptáky zabité o skla může opravdu každý. Stačí obejít skleněné plochy v okolí. Když pak lidé najdou zabitého nebo zraněného ptáka, je důležité zadat informace o nálezu - datum, čas, místo a fotodokumentaci - do databáze birds.cz/avif. Přesný návod a tipy pro mapování a následné zadávání informací najdou lidé na webu České společnosti ornitologické," uvedl Lukáš Viktora z ČSO. V případě nálezu poraněného ptáka se mohou lidé obrátit na nejbližší záchrannou stanici.

Podle odhadů odborníků zemřou z důvodu nárazu do skleněné plochy v oknech či opláštěních budov, na zastávkách hromadné dopravy nebo v protihlukových stěnách každoročně statisíce ptáků v Česku a miliarda až dvě po celém světě. Ornitologové se dosud věnovali zejména zastávkám MHD. Jedna z častých obětí - červenka obecná - byla zvolena Ptákem roku 2016 právě proto, aby na problematiku upozornila.



reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist