https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/lide-chteji-omezit-provoz-na-magistrale
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Lidé chtějí omezit provoz na magistrále

2.11.2000 14:37 | PRAHA (EkoList)
Členové sdružení Občané postižení Severojižní magistrálou (OPSM) dnes přímo před budovou Magistrátu hl. m. Prahy požadovali, aby magistrát urychleně nechal vypracovat studii, která by řešila výrazné utlumení provozu na magistrále. "Lidé netuší, co to znamená u magistrály žít - hluk působí nervové potíže, emise znamenají desítky případů astma a zvýšený počet alergií," říká Alžběta Rejchrtová z OPSM.
 

Nejproblematičtější jsou podle Rejchrtové momentálně budované nájezdové a sjezdové rampy na magistrálu z ulicí Michelská a Bítovská. V prvním jmenovaném případě bylo podle OPSM vydáno stavební povolení v rozporu se zákonem. navíc, jak tvrdí Alžběta Rejchrtová, v obou případech jsou překračovány platné hygienické limity, především hladina hluku.

Předsedkyně OPSM

Předsedkyně sdružení Občané postižení Severojižní magistrálou Alžběta Rejchrtová. Foto: Pavel Vladyka/EkoList

Podle OPSM jsou tvrzení obsažená ve schváleném pražském územním plánu o tom, že magistrála se má změnit na "městskou třídu", pouze frázemi. "Ve skutečnosti se na radnici prosazují takové stavby, které využívají atraktivity této přímé a široké komunikace jako například plánované administrativní centrum na Pankráci nebo projekt šeberovského hypermarketu Tesco," vysvětluje obavu občanů Alžběta Rejchrtová.

Jak říkají OPSM a koalice občanských sdružení SOS Praha, která dnešní setkání před magistrátem spoluorganizovala, město by mělo mít dopravní koncepci založenou na regulaci individuální a podpoře hromadné dopravy a na podpoře alternativních způsobů dopravy (zejména městské cyklistiky).


reklama

 
Pavel Vladyka, Jakub Kašpar

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist