https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/lide-mohou-jeste-tyden-navrhovat-strom-roku-2018
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Lidé mohou ještě týden navrhovat Strom roku 2018

24.4.2018 00:15 | BRNO (ČTK)
Loni titul získal zhruba 230 let starý ořešák z Kvasic na Kroměřížsku (na obrázku), který roste v památkově chráněném zámeckém parku. Obdržel přes 10.000 hlasů z celkových více než 40.000.
Loni titul získal zhruba 230 let starý ořešák z Kvasic na Kroměřížsku (na obrázku), který roste v památkově chráněném zámeckém parku. Obdržel přes 10.000 hlasů z celkových více než 40.000.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Marek Olbrzymek / Strom roku
Zájemci mohou ještě týden navrhovat své oblíbené stromy do 17. ročníku ekologické ankety Strom roku. Veřejnost v ní vybírá nejsympatičtější dřevinu v České republice. Přihlášky lze podávat do 30. dubna, následně porota vybere 12 finalistů. Vítěz bude vyhlášený v říjnu, uvedl včera za pořadatele David Kopecký. Loni anketu vyhrál ořešák z Kvasic na Kroměřížsku.
 

Za dobu konání ankety navrhli lidé, školy a různé spolky nadaci na ocenění už 1322 stromů. Do hlasování se zapojilo více než 663.000 lidí. Je zpoplatněné, čímž se ekologům podařilo vybrat přes 2,5 milionu korun. Peníze použili na novou výsadbu stromů, obnovu lesů a alejí.

Anketa letos pátrá po stromech s příběhy, které se vážou k přelomovým událostem československé historie. "Za letošními nominacemi stojí skutečně silné příběhy. U přihlášené stoleté lípy z Roudníčku se místní každoročně scházeli, aby si připili na svobodu. Starousedlíkům nejvíce vadí, že jejich lípa byla neodborně ořezána a rádi by ji prohlásili za památnou," uvedla koordinátorka ankety Andrea Krůpová z Nadace Partnerství. "Příbramská Lípa svobody byla zase vysazena tajně koncem října 1968 na protest proti sovětské okupaci. Aby strom před komunistickými kolaboranty ochránili, předstírali místní jeho rozštípání a spálení," uvedla Krůpová.

Navrhnout svého kandidáta do ankety Strom roku 2018 může kdokoli - jednotlivci, rodiny, učitelé se školáky, spolky, sdružení i obce. Podle pořadatelů ankety se nemusí jednat o nejvyšší či nejstarší strom, hlavním kritériem úspěchu je příběh stromu a jeho spojení s místními lidmi.

Informace o tom, jak nominovat oblíbený strom na ocenění, zájemci najdou na webu Stromroku.cz. Cílem ankety je zvýšit zájem veřejnosti o přírodu a zejména stav veřejné zeleně ve městech a obcích.

Loni titul získal zhruba 230 let starý ořešák z Kvasic na Kroměřížsku, který roste v památkově chráněném zámeckém parku. Obdržel přes 10.000 hlasů z celkových více než 40.000.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist