Lidé mohou nakupovat výrobky přímo od farmářů z krkonošských luk
Krkonošské farmářské stezky vznikly ve snaze propojit tři důležité fenomény života v Krkonoších - vzácné krkonošské louky, hospodáře, kteří se o ně starají a hospodaří na nich, a návštěvníky Krkonoš. Mnozí z místních hospodářů vyrábějí vlastní produkty, např. sýry, jogurty či uzeniny, které z těchto horských luk pocházejí. Jiní nabízejí ubytování na farmě či provozují restauraci s kuchyní z vlastních surovin. Pomocí Krkonošských farmářských stezek je možné spojit využití těchto služeb a nákup produktů s výletem, na kterém se návštěvníci dozvědí o významu luk, kterými procházejí a díky nimž jsou tyto služby poskytovány.
Projekt má zlepšit péči o nejcennější horské louky, které dlouhodobě ztrácejí svou bohatost, zarůstají a zanikají. Vedle stanovišť luk a pastvin projekt podporuje i jednotlivé druhy – hořeček mnohotvarý český, který se v současnosti vyskytuje pouze v Albeřicích, a rybku vranku obecnou, jejíž populace v krkonošských tocích stagnuje. "Hledáme nové způsoby, jak podpořit zachování druhově bohatých luk. Jedním z nich je najít pro ně opět ekonomický význam, který s rozvojem intenzivních technologií ztratily. Zapojení jejich přírodovědné hodnoty v marketingu může být tou cestou," vysvětluje Záboj Hrázský, ředitel Institutu aplikované ekologie DAPHNE a vedoucí projektu LIFE CORCONTICA.
Jednotlivé stezky jsou představeny na webu projektu. Dozvíte se o hospodářstvích a loukách, o náročnosti stezky, přítomnosti cyklostezky a vhodnosti terénu pro kočárek. Arniková, orchidejová, hořcová a smilková - stezky se jmenují podle význačných lučních druhů, které návštěvníci mohou spatřit. Stezky připravila Správa KRNAP a Institut aplikované ekologie DAPHNE. Další zájemci z řad krkonošských hospodářů se mohou přihlásit na e-mail: kfs@daphne.cz.
reklama