https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/lide-mohou-navrhovat-jmena-pro-novy-par-kapybar-v-zoo-praha
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Lidé mohou navrhovat jména pro nový pár kapybar v Zoo Praha

12.11.2023 19:48 | PRAHA (ČTK)
Kapybary zoo chová znovu po deseti letech.
Kapybary zoo chová znovu po deseti letech.
Zdroj | Zoo Praha
Příznivci pražské zoologické zahrady mohou vybrat jména pro nový chovný pár kapybar, které zoo v sobotu představila veřejnosti. Jména mohou zájemci navrhovat od neděle 12. listopadu na sociálních sítích serveru Blesk.cz. Z návrhů vyberou chovatelé pětici jmen, o vítězi rozhodne následná anketa, informoval mluvčí Zoo Praha Filip Mašek. Kapybary zoo chová znovu po deseti letech. Kapybaří roční samici a rok a půl starého samce mohou lidé spatřit ve výběhu spolu s mravenečníky v dolní části zoo.  

Samici zoo do Prahy přivezla z Německa a samec je z Dánska. Tyto největší hlodavce na světě se zoo rozhodla znovu chovat kvůli jejich popularitě. Mezi návštěvníky zoo byla po kapybarách podle Maška obrovská poptávka.

"Kapybary jsou nesmírně populární na sociálních sítích. Videa zobrazující je v různých všedních i nevšedních, často komických situacích zahltily Instagram a TikTok a veřejnost se na ně neustále dotazovala," uvedla náměstkyně Zoo Praha pro kontakt s veřejností Markéta Hoidekrová. "Rozhodli jsme se proto této bezprecedentní poptávce vyhovět a k jejich chovu se vrátit," dodala. Slavnostního představení těchto hlodavců se podle Maška zúčastnily stovky návštěvníků.

Naposledy Zoo Praha kapybary měla v roce 2013, kdy jejich chov skončil po povodních. Kapybara je největším hlodavcem na světě a je známá svou klidnou a přátelskou povahou.

Přirozeným domovem kapybar jsou bažinaté oblasti a močály v okolí velkých řek a jezer jižní Ameriky. Vyskytují se od Panamy po severní Argentinu. Na hlodavce dorůstají úctyhodných rozměrů, v dospělosti se délka jejich těla pohybuje kolem 130 centimetrů a vážit mohou 70 až 80 kilogramů.

Kapybary se živí travinami, vodními rostlinami, výhonky mladých dřevin nebo ovocem. Výborně plavou. Na jedno nadechnutí vydrží pod hladinou až deset minut, ve vodě se i páří. Žijí většinou ve skupinách s jedním dominantním samcem. Dospívají v 15 měsících, v lidské péči se dožívají až 12 let. Dospělá kapybara je schopná denně spořádat až 3,5 kilogramu rostlinné potravy. Loví ji jaguár, puma či anakonda.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist