https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/lide-mohou-nominovat-kandidaty-do-souteze-o-alej-roku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Lidé mohou nominovat kandidáty do soutěže o alej roku

25.7.2016 08:20 | BRNO (ČTK)
Nominovat stromořadí do soutěže mohou zájemci na webu www.alejroku.cz, a to zasláním fotografie a případně i připojením příběhu. Na snímku Vítkovská alej.
Nominovat stromořadí do soutěže mohou zájemci na webu www.alejroku.cz, a to zasláním fotografie a případně i připojením příběhu. Na snímku Vítkovská alej.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | alejroku.cz
Lidé mohou nominovat kandidáty do šestého ročníku soutěže o nejkrásnější alej roku, a to až do 23. října. O vítězi se poté rozhodne hlasováním na webu, uvedlo v tomto týdnu pořadatelské sdružení Arnika. Loni vyhrálo kaštanové stromořadí u Jedovnic na Blanensku.
 

Cílem ankety je podnítit zájem veřejnosti o stav veřejné zeleně. Nominovat stromořadí do soutěže mohou zájemci na webu www.alejroku.cz, a to zasláním fotografie a případně i připojením příběhu.

"Řady stromů v naší krajině přispívají ke zvýšení pohostinné atmosféry a pocitu domova. Jsou spojnicí volné krajiny a sídel a k tomu plní nenahraditelné funkce," uvedla Marcela Klemensová z Arniky.

V loňském ročníku ankety získala vítězná kaštanová alej bezmála 1400 z 8000 odevzdaných hlasů. Na ocenění bylo navrženo 65 stromořadí. Na druhém místě skončila březová alej u Melkovic na Blanensku a na třetím jasanová alej u Frýdlantu na Liberecku.

Známější než anketa Alej roku je obdobná soutěž Strom roku, v níž veřejnost vybírá nejsympatičtější dřevinu republiky. Loni ji vyhrála lípa z Tatobit na Semilsku, s níž je spjato mnoho pověstí. V této anketě mohou nyní zájemci vybírat z dvanácti finalistů, hlasovat je možné do 10. října.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist