https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/lide-mohou-nominovat-kandidaty-do-souteze-o-alej-roku-2
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Každý může nominovat kandidáty do soutěže o Alej roku 2017

5.7.2017 01:30 | PRAHA (Ekolist.cz)
Loni vyhrála alej Kaštanka podél Opatovické ulice na okraji Hradce Králové. Vítězné stromořadí dostalo 1262 hlasů z asi 7000.
Loni vyhrála alej Kaštanka podél Opatovické ulice na okraji Hradce Králové. Vítězné stromořadí dostalo 1262 hlasů z asi 7000.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Alej roku
Lidé mohou od včerejška nominovat své kandidáty do sedmého ročníku soutěže o nejkrásnější alej roku, a to až do podzimu. Cílem ankety je podnítit zájem veřejnosti o stav veřejné zeleně. Informoval o tom mluvčí pořadatelského sdružení Arnika Jan Vávra.
 

Svou favoritku mohou do ankety zájemci nominovat na webu. Stačí pořídit alespoň jednu fotografii aleje a případně připojit její příběh nebo popis. Součástí ankety je i fotosoutěž, do které bude zařazena první fotografie každé aleje nominované do ankety, ale fotky lze přihlásit i samostatně.

Minulý rok lidé nominovali 53 alejí ze všech krajů. Loni vyhrála alej Kaštanka podél Opatovické ulice na okraji Hradce Králové. Vítězné stromořadí dostalo 1262 hlasů z asi 7000. Druhá skončila alej v Pivovarské ulici v Lysé nad Labem, třetí bylo březové stromořadí u Jilemnice na Semilsku.

Spolek Arnika se řadu let snaží aleje v naší krajině chránit. "Některé velmi úspěšné aleje zmizely, některé se těší dobrému zdraví a péči, některé aktuálně bojují o přežití. Ať už Alej roku 2017 roste kdekoli a ať už zvítězí díky své kráse nebo díky silnému příběhu, těšíme se, až se s ní seznámíme. Snad jí titul pomůže, aby naši krajinu zdobila ještě dlouho," uvedla vedoucí kampaně Zachraňme stromy, Marcela Klemensová z Arniky.

Na autory prvních čtyř nominací čeká odměna – poukaz od firmy Foto Škoda na služby v hodnotě 500 Kč. Ceny jsou samozřejmě spojeny i s vítězstvím v celé anketě – let balonem od firmy Lucky Balon pro hlavního vítěze a tiskárna od firmy Epson pro autora nejkrásnější fotografie. Na hodnotné dary od partnerů ankety se mohou těšit i ti, kteří nominují vítěznou alej v jednotlivých krajích. Jsou připraveny například knižní tituly, volné vstupenky a mnoho jiného.

"Stromy mi pomáhají se uzemnit a být v klidu. Totéž mohou poskytnout i ostatním lidem. Je to přirozený pocit, že cítíme klid a mír, když jsme pod jejich korunami. To je to, co nám stromy přináší. Dalo by se říci, že je to jejich poslání. Naše poslání je stromy chránit. A k tomu nám právě pomáhá Arnika. Díky ní můžeme být stromům, a tak i naší planetě, prospěšní," říká ředitelka generálního partnera ankety Alej roku, Ing. Jana Moučková ze společnosti Audit Daně CZ.

"V posledních letech narůstají počty lidí, ale i firem, které kladou velký důraz na ekologii a chovají se ve vztahu k přírodě šetrně. O udržitelný rozvoj se snažíme také v Epsonu. V rámci našeho dlouhodobého projektu Enviromental Vision 2050 hledáme způsoby řešení závažných společenských problémů. Mezi ty patří i úbytek stromů, který je přes všechny snahy stále alarmující. Proto jsme se již po několikáté stali partnerem soutěže Alej roku, která se snaží o ochranu a zachování alejí v České republice," uvedla za společnost Epson, partnera fotosoutěže, Ing. Kateřina Bradáčová, Marketing & PR Coordinator CZ & SK.

Známější než anketa Alej roku je obdobná soutěž Strom roku, v níž veřejnost vybírá nejsympatičtější dřevinu republiky. V této anketě mohou nyní zájemci vybírat z dvanácti finalistů, hlasovat je možné do 15. září.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Blanka Štiková

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist