https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/lide-mohou-soutezit-v-pozorovani-prirody-a-sdileni-snimku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Lidé mohou soutěžit v pozorování přírody a sdílení snímků Video

22.4.2020 00:26 (ČTK)
Každý může vyfotografovat a pomocí speciální mobilní aplikace sdílet rostliny a živočichy kolem sebe.
Každý může vyfotografovat a pomocí speciální mobilní aplikace sdílet rostliny a živočichy kolem sebe.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Lidé se budou moci o víkendu opět zapojit do mezinárodní soutěže mapování městské přírody. Projektu City Nature Challenge 2020 se může od 24. do 27. dubna zúčastnit každý, kdo vyfotografuje a pomocí speciální mobilní aplikace bude sdílet rostliny a živočichy kolem sebe. Informovalo o tom v tiskové zprávě Národní muzeum, které je českým partnerem mezinárodní soutěže.
 

City Nature Challenge uspořádaly před několika lety Kalifornská akademie věd v San Franciscu a Přírodovědecké muzeum v Los Angeles. Kdo se chce projektu zúčastnit, musí si stáhnout mobilní aplikaci iNaturalist, zaregistrovat se a s její pomocí pořizovat fotografie rostlin a živočichů kolem sebe. Aplikace sama z fotografie určí případně neznámou rostlinu či živočicha.

Návod k aplikaci iNaturalist.
Návod k aplikaci iNaturalist.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora

"Letošní ročník je navíc oproti těm minulým jiný v tom, že soutěžení mezi jednotlivými městy se stalo druhořadým. Na prvním místě je především poznávání krásy a rozmanitosti přírody všude kolem nás," uvedla Lenka Boučková z Národního muzea. Pořadatelé prosí všechny, kdo se do projektu zapojí, aby respektovali aktuální vládní nařízení a chovali se v přírodě i ve městě zodpovědně.

Veškeré informace o projektu a o tom, jak se do něj zapojit, jsou na www.citynaturechallenge.cz. Výzva odstartovala poprvé v roce 2016 mezi městy Los Angeles a San Francisco. Následující rok se počet měst v USA rozrostl na 16 a své fotografie a pozorování přírody sdílelo více než 4000 účastníků. V roce 2018 se konal první mezinárodní ročník, kdy soutěžilo 68 měst o největší počet fotografií. Praha se umístila s více než 1600 pozorování na 38. místě. Do loňského ročníku se přihlásilo 162 měst z celého světa a organizátoři zaregistrovali přes 900.000 pozorování.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist