https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/lide-podepisuji-petici-za-znaceni-geneticky-upravenych-potravin
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Lidé podepisují petici za značení geneticky upravených potravin

3.5.2000 12:15 | PRAHA (EkoList)
Na pražském Náměstí Míru dnes členové pražské pobočky ekologické organizace Greenpeace zahájili sběr podpisů pod petici za úplné označování potravin s obsahem geneticky modifikovaných příměsí. Za první hodinu se jim podařilo získat zhruba dvě stovky podpisů.
 

Označování potravin s geneticky modifikovanými příměsmi zavádí právě projednávaný zákon o potravinách a tabákových výrobcích. Podle Čestmíra Hrdinky z Greenpeace ovšem návrh zákona není v souladu s předpisy Evropské unie (EU) a nepostihuje všechny potraviny, které mohou geneticky upravené příměsi obsahovat. "Podle připravované novely zákona by totiž nemusely být označovány potraviny, které obsahují přídatné a aromatické látky, vyrobené z geneticky modifikovaných organismů," vysvětluje Hrdinka.

Vládní návrh zákona o potravinách nebere v potaz nařízení EU, platné 15. dubna 2000, které požaduje označování i těchto potravin.

aktiviste

Aktivisté Greenpeace dnes na Náměstí Míru v Praze zahájili sběr podpisů pod petici za úplné označování geneticky manipulovaných potravin. Foto: Jakub Kašpar/EkoList

"Jsme přesvědčeni, že lidé si přejí úplné označování zmanipulovaných potravin, protože jen tak budou mít možnost si vybrat, zda je chtějí konzumovat či nikoli," říká Hrdinka. Jeho postoj potvrzuje i výzkum veřejného mínění, který provedla v březnu 2000 agentura STEM. Podle něj si zřetelné označování geneticky upravených potravin přeje 90 % čekých voličů.


reklama

 
Jakub Kašpar

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist