https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/lide-si-kupuji-biopotraviny-spolecne
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Lidé si kupují biopotraviny společně

10.1.2001 15:05 | PRAHA (EkoList)
Nejrůznějších prodejen, v nichž se nabízejí potraviny od ekologických zemědělců, je v ČR už téměř nepočítaně. Nějaký podobný obchůdek najdete snad v každém městě. Většinou se tu ale nabízí široký sortiment nejrůznějších makrobiotických či vegetariánských pochoutek, celozrnné pečivo či rozličné směsi oříšků a rozinek. Skutečné biopotraviny, pocházející z kontrolovaných ekologických farem, se omezují na pohanku, mouku, maximálně snad ještě celozrnné těstoviny. Například sýry či mléko ale často sháníte zbytečně. V Praze a Brně to už spotřebitelé, lační po mléce a sýrech od krav a koz z ekofarem a po čerstvé zelenině, vyřešili založením klubů, v nichž si mohou podobné produkty objednat.
 

V roce 1995 založili v Praze Ďáblicích manželé Veronika a Miloš Růžičkovi Klub přátel biofarem. Členem klubu se automaticky stává každý, kdo si nějaké biopotraviny objedná. "Formality se snažíme minimalizovat či spíše se jim vyhýbat a vztahy stavět na důvěře, zodpovědnosti a toleranci vůči zvolenému způsobu společného shánění českých bioproduktů. Takže členství nemá žádnou formální podobu," říká Miloš Růžička. Během roku si každý, kdo chce, může objednat jednou až třikrát do měsíce z připravené nabídky. V ní se objevuje zelenina, ovoce, kozí a kravské sýry a mléko, vejce, ale také třeba med nebo mák. Objednává se buď přes internetovou stránku www.biopotraviny.cz, e-mailem na adrese ruzicka@trimedia.cz nebo telefonem na čísle 02/83910054. Objednávky končí v předem stanovený den a o několik málo dní později si zajedete k manželům Růžičkovým domů vyzvednout objednanou zásilku. Platíte až při odběru, ale jak říká Miloš Růžička, "je třeba, aby každý svou objednávku považoval za závazek a včas si ji domluveným způsobem opravdu vyzvedl."

V Brně založila Duhový klub přátel ekofarem Petra Vetečníková z Hnutí DUHA. Zájemce přijde nebo zavolá (telefon 05/45214431, e-mail: kaprik@post.cz) každý pátek odpoledne mezi 15. a 18. hodinou do kanceláře Hnutí DUHA v Bratislavské ulici v Brně a domluví se s lidmi z klubu, co by další týden chtěl za biopotraviny. Klub se potom zkontaktuje s ekozemědělci z okolí Brna. "Momentálně máme k dispozici zeleninu a jablka, zeleninové šťávy a mošty, sušené ovoce, obilí, mouky, vločky, mléko, tvaroh a kravský sýr," líčí šíři sortimentu Petra Vetečníková. Od února chtějí nabídku rozšířit i o kozí produkty. Trvanlivé potraviny a mošty navíc v kanceláři skladují, takže si je zájemce může koupit i v jiné dny než v pátek. Využívají toho i sami členové Duhy. "Biomošty jsou momentálně mezi zaměstnanci Duhy nejoblíbenějším bioproduktem - občerstvujeme se jimi v práci v průběhu celého týdne," usmívá se Vetečníková.


reklama

 
Jakub Kašpar

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist