https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/lide-si-podle-zastupce-ombudsmanky-opravnene-stezuji-na-sbernu-v-novem-meste-na-morave
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Lidé si podle zástupce ombudsmanky oprávněně stěžují na sběrnu v Novém Městě na Moravě

9.3.2016 14:41 | BRNO (ČTK)
Stavební úřad v Novém Městě na Moravě na Žďársku pochybil v případu sběrny odpadů, proti níž část veřejnosti bojuje deset let. ČTK to řekl zástupce ombudsmanky Stanislav Křeček. Uvedl, že sběrna stojí na pozemcích, které k takovému podnikání nejsou určeny. Úřad navíc svojí pětiletou nečinností zmařil možnost donutit vlastníka k odstranění stavby, kterou bez povolení postavil, řekl Křeček. Město je podle starosty Michala Šmardy (ČSSD) připraveno se stanoviskem zástupce ombudsmanky zabývat.
 

Podle Šmardy už se případem zabývala řada orgánů a od žádného zatím neslyšel takto zásadní stanovisko. "Pokud se názor pana Křečka ukáže jako opodstatněný, budeme se tím zabývat a přiměřeně zareagujeme. Kauza zasahuje do doby, kdy jsem na úřadě nebyl, ale to neznamená, že bych z toho nevyvodil důsledky, pokud úřad pochybil," řekl Šmarda ČTK.

Zástupce ombudsmanky tvrdí, že "na kritiku úřad nereaguje a své chyby odmítá napravit". Zástupce veřejné ochránkyně práv uvedl, že stavební úřad povolil zřízení sběrny, v níž byl zpracováván odpad, v rozporu s územním plánem. Stavební úřad kanceláři ombudsmana sdělil, že sběrna byla umístěna a povolena v souladu se stavebním zákonem.

"Díky tomu se provozovateli opakovaně daří získat povolení k provozu sběrny odpadu. To totiž vydává krajský úřad právě na základě informace místního stavebního úřadu, že je sběrna v souladu se stavebním zákonem," doplnil Křeček.

Jedna ze dvou částí provozovny je umístěna na pozemku, který sloužil jako plocha pro parkování zemědělských strojů a na kterém je podle územního plánu možné budovat sklady, případně stavby pro bydlení, nikoliv však podnik zpracovávající železo a kovy.

"Stavební úřad nepovažoval za nutné vést řízení o změně účelu využití pozemků, při němž by se musel zabývat nejen otázkou, zda je umístění sběrny v souladu s územním plánem," uvedl Křeček.

Zdůraznil, že kauzou se již v letech 2006 až 2007 zabýval tehdejší ombudsman Otakar Motejl, který dospěl k závěru, že část sběrny je umístěna na pozemcích v rozporu s územním plánem.


reklama

 
Vladimír Klepáč
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist