https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/lide-si-v-hostetine-popatnacte-vychutnaji-jablecnou-slavnost
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Lidé si v Hostětíně popatnácté vychutnají Jablečnou slavnost

21.9.2016 10:19 | HOSTĚTÍN (ČTK)
Lákadlem slavnosti bývá přehlídka jablečných moučníků místních hospodyněk. Odpoledne si je lidé budou moci koupit, stejně jako čerstvé i sušené ovoce.
Lákadlem slavnosti bývá přehlídka jablečných moučníků místních hospodyněk. Odpoledne si je lidé budou moci koupit, stejně jako čerstvé i sušené ovoce.
Jablečnou slavností ožije v neděli popatnácté Hostětín na Uherskohradišťsku. Návštěvníci budou moci ochutnat jablečné moučníky, mošt a sušené ovoce. Cílem akce je podpora místních pěstitelů ovoce, jeho bělokarpatských odrůd a regionální značky Tradice Bílých Karpat, řekla ČTK za pořadatele Hana Machů.
 

Slavnost zahájí v 11:00 na návsi jarmark, na němž se představí zástupci tradičních řemesel a zemědělci, zejména nositelé bělokarpatské značky. Součástí akce bude i biojarmark s produkty bělokarpatských ekologických zemědělců. "Letos očekáváme účast 50 výrobců či producentů, z nichž mnozí budou své řemeslo i přímo předvádět," uvedla Machů.

Lákadlem slavnosti bývá přehlídka jablečných moučníků místních hospodyněk. Odpoledne si je lidé budou moci koupit, stejně jako čerstvé i sušené ovoce. Vystaveny budou i staré a krajové odrůdy ovoce. Pro zájemce bude připraveno ovocnářské poradenství.

V areálu moštárny budou moci lidé ochutnat bio nápoje, především čerstvý jablečný mošt nebo mošt míchaný se zázvorem, rakytníkem, mátou či zeleným čajem a sirupy z květů černého bezu a květů konopí setého. K jídlu budou jehněčí steaky, klobásy, guláš, ale i speciální vegetariánské menu.

Pořadatelé chystají ekologickou poradnu pro domácnost a prohlídky ekologických projektů: pasivního domu, moštárny, historické sušírny ovoce, kořenové čistírny odpadních vod, výtopny na biomasu, solárních panelů na výrobu teplé vody i elektřiny a šetrného veřejného osvětlení. Tyto projekty v obci vznikají od poloviny 90. let.

Návštěvníci si také budou moci prohlédnout ukázkovou zahradu. Připraveny jsou koncerty a pohádkové představení pro děti, hry a soutěže. Kdo do Hostětína dorazí pěšky, na kole nebo vlakem, dostane poukázku na skleničku moštu zdarma. Informace o slavnosti jsou na webu www.jablecna-slavnost.cz.

Pořadatelem akce je Centrum Veronica Hostětín ve spolupráci s Občanským sdružením Tradice Bílých Karpat, hostětínskou moštárnou a obcí Hostětín. Na akci se podílí stovka dobrovolníků. Hostětín proslavily aktivity směřující k úsporám energií a ochraně životního prostředí. Obec za ně získala v roce 2007 národní cenu za Česko v celosvětové soutěži Energy Globe a v roce 2009 zelenou stuhu v soutěži Vesnice roku.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist