https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/lide-v-nekterych-stredoceskych-mestech-kradou-kvetinovou-vyzdobu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Lidé v některých středočeských městech kradou květinovou výzdobu

19.7.2017 01:30 | KOLÍN (ČTK)
Města zaznamenala případy, kdy si lidé odnášejí celé květináče. Jsou ale i situace, kdy člověk přijde k velkým květináčům s lopatkou a vysněnou květinu si přesadí do svého květináče a odnese domů. O krádežích květin se ale strážníci dozvídají většinou zpětně. / ilustrační foto
Města zaznamenala případy, kdy si lidé odnášejí celé květináče. Jsou ale i situace, kdy člověk přijde k velkým květináčům s lopatkou a vysněnou květinu si přesadí do svého květináče a odnese domů. O krádežích květin se ale strážníci dozvídají většinou zpětně. / ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Lidé v některých středočeských městech kradou květinovou výzdobu, kterou radnice nechávají v letních měsících instalovat do ulic. S krádežemi se setkali například v Kolíně nebo Mladé Boleslavi. Podle zástupců radnic nezpůsobují krádeže větší škody, i tak se ale na kontrolu výzdoby soustředí strážníci.
 

Města zaznamenala případy, kdy si lidé odnášejí celé květináče. Jsou ale i situace, kdy člověk přijde k velkým květináčům s lopatkou a vysněnou květinu si přesadí do svého květináče a odnese domů. O krádežích květin se ale strážníci dozvídají většinou zpětně. "Jediný nahlášený případ, ke kterému vyjížděli strážníci na začátku července, se stal na náměstí Republiky, kdy občan telefonicky nahlásil, že někdo truhlíky odnáší. Po příjezdu strážníků však už na místě nikdo nebyl, a nepodařilo se jim tedy zajistit potřebné důkazy," řekl zástupce velitele mladoboleslavské městské policie Ondřej Kubala. Podle něj proto pohyb kolem květinové výzdoby nyní monitoruje i kamerový systém.

Město letos na údržbu zeleně vyčlenilo z rozpočtu téměř třicet milionů korun. Konkrétní částky investované přímo do výzdoby ale nejsou známé.

S krádežemi se setkal i Kolín. "Zaznamenali jsme ztráty květinové výzdoby, není to naštěstí nic až tak masivního. Tu a tam se nám nějaký ten květináček nebo kytička ztratí," řekl kolínský starosta Vít Rakušan (STAN). Podle něj se proto na kontrolu výzdoby zaměřuje i městská policie. "Pokoušíme se to hlídat a neprodleně nahrazovat," dodal. Podle něj by ale lidé měli být opatrní s hlášením možných krádeží na městskou policii. "V devíti z deseti případů půjde o zaměstnance firmy AVE, která se nám o výzdobu stará. Ve zbylém jednom případě možná bude zrovna někdo vyrývat kytičky pro svou potřebu," řekl Rakušan. Dodal, že věří, že někomu květiny alespoň udělají radost i doma.

Za výzdobu zaplatí město podle místostarosty Michaela Kašpara (STAN) několik stovek tisíc korun. Letos Kolín rozšířil například množství květinových záhonů ve městě. Ročně zaplatí Kolín za veškerou údržbu zeleně ve městě, včetně sekání trávy, zhruba 16 milionů korun.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Jaroslav Beneš
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist