https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/lide-v-novem-boru-mohou-zadat-o-dotace-na-male-cistirny-odpadnich-vod
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Lidé v Novém Boru mohou žádat o dotace na malé čistírny odpadních vod

20.5.2021 00:49 | NOVÝ BOR (ČTK)
Nový Bor podporuje výstavbu domovních čistíren odpadních vod druhým rokem. Ilustrační foto
Nový Bor podporuje výstavbu domovních čistíren odpadních vod druhým rokem. Ilustrační foto
Lidé v Novém Boru na Českolipsku mohou až do poloviny června žádat o dotace na malé čistírny odpadních vod. V městském fondu je na ně letos půl milionu korun. ČTK to řekl starosta Jaromír Dvořák (Starostové pro Liberecký kraj). Program otevřela radnice už loni, připraveny v něm byly dva miliony korun. Kvůli úsporným opatřením v souvislosti s očekávaným propadem příjmů v důsledku koronaviru ho ale město muselo zrušit, i když zájem byl velký.
 

Nový Bor podporuje výstavbu domovních čistíren odpadních vod druhým rokem. Radnice program iniciovala na základě poptávky obyvatel z okrajových částí, kde je roztroušená zástavba a vybudování kanalizace by bylo příliš drahé. "Pro letošní rok jsme uvolnili částku půl milionu korun, stále ještě zbývá prostor pro její čerpání, ale vážní zájemci o finanční podporu by už neměli otálet s podáním žádosti," doplnil Dvořák.

Dotační program je určený pro vlastníky rodinných domů a rekreačních objektů z oblastí, kde není technicky možné připojení na veřejnou kanalizační síť. S takovým omezením se potýkají lidé zejména v Pihelu, Janově, Bukovanech a Chomoutech. Žadatelé mohou získat až 70 procent uznatelných nákladů, maximálně ale 50.000 korun, na dokončené stavby čistíren, které jsou v provozu od 1. ledna 2015. "Vyplněné žádosti je možné odevzdat do 15. června osobně na podatelně městského úřadu, nebo poslat poštou," řekla Klára Vozábová z městského odboru rozvoje.

Podobné dotace na výstavbu malých domovních čistíren odpadních vod poskytují už od roku 2013 v sousední České Lípě. Zhruba stejně dlouho podporují výstavbu malých čistíren odpadních vod a také přípojek na kanalizaci v Jablonci nad Nisou. Poprvé letos podpoří takové záměry i stotisícový Liberec. Podle náměstka libereckého primátora Jiřího Šolce (Starostové pro Liberecký kraj) dostanou letos žadatelé peníze na projektové dokumentace. "A v příštím roce bychom chtěli dát příspěvek na realizaci," dodal Šolc.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist