https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/lide-v-obcich-u-roudnice-se-budou-vyjadrovat-k-tezbe-sterkopisku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Lidé v obcích u Roudnice se budou vyjadřovat k těžbě štěrkopísku

6.10.2016 13:03 | VĚDOMICE (ČTK)
Obyvatelé dvou obcí nedaleko Roudnice nad Labem se budou vyjadřovat v místním referendu k těžbě štěrkopísku. Hlasování se uskuteční v rámci krajských voleb 7. a 8. října. Samosprávy chtějí referendem získat podporu občanů proti těžbě, které by muselo ustoupit skoro 75 hektarů lesa.
 

Otázka v referendu zní: "Souhlasíte s těžbou výhradního ložiska štěrkopísku v katastru obce Vědomice?". Na otázku musí voliči odpovědět ano či ne. "Předpokládáme, že účast bude hodně velká, protože je účast vysoká při všech volbách. Čekáme, že drtivá většina zaškrtne ne," řekla ČTK místostarostka Vědomic Iva Fořtová.

Obce Vědomice a Kyškovice obklopuje les. "Lidé si velmi cení životního prostředí tady. Z těžby by neplynula žádná výhoda. Obyvatelé se bojí nárůstu dopravy, hluku, prachu. Obávají se, že zmizí spodní voda ze studen," popsala místostarostka. Stejné argumenty znějí i z Kyškovic. Starostka Ivana Racková věří, že lidé se vysloví proti těžbě.

Výhradní ložisko štěrkopísku na katastru obcí Vědomice a Kyškovice odborníci zmapovali už na konci 70. let minulého století. Už tehdy obce odmítly nájezd těžařů. Pozemky po roce 1989 získala rodina Lobkowiczů, která je prodala firmě Third Dutch Investment Group. Ta v roce 2002 podepsala s firmou Agir smlouvu o zřízení věcného břemene, které spočívá v právu užívání pozemků pro těžbu štěrkopísku.

Ministerstvo životního prostředí letos udělilo souhlas k podání návrhu na stanovení dobývacího prostoru. "Zatím nejsme účastníkem řízení, to se stane až v procesu posuzování vlivu stavby na životní prostředí (tzv. EIA). Do té doby chceme mít jasné stanovisko občanů, proto jsme vypsali referendum," řekl ČTK starosta Vědomic Václav Tyl.

Teprve z posuzování vlivů dobývání by mělo být jasné, kudy by například firma štěrkopísek vozila. Vědomice těsně sousedí přes most přes Labe s Roudnicí. Doprava po silnici je tak podle Tyla nereálná a v úvahu by připadala pouze vodní cesta. "Ale my nechceme přijít o les, který slouží k rekreaci, ani o klid, kvůli kterému lidé u nás staví rodinné domy," zdůraznil Tyl. "Budeme proto bojovat," dodal starosta. V referendu může ve Vědomicích hlasovat 687 voličů. Pro platnost hlasování je nutná účast 35 procent voličů, tedy 241 lidí.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist