https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/lide-v-pribrami-zopakovali-sve-vyhrady-k-tezbe-uranove-haldy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Lidé v Příbrami zopakovali své výhrady k těžbě uranové haldy

26.7.2016 18:56 | PŘÍBRAM (ČTK)
Plánovaná těžba kameniva z uranové haldy u Příbrami by podle místních nepříznivě zasáhla do života velkého množství lidí. Kritici záměru to dnes zopakovali na veřejném projednávání v příbramské sokolovně. Tříhodinové debaty s investorem, zpracovateli dokumentace EIA a zástupci úřadů se zúčastnily čtyři desítky lidí. Místy ho provázely emoce, většinou se ale neslo v klidném duchu. Nejčastější výtky se týkaly hluku, prašnosti a nadměrné dopravy, dva z diskutujících přirovnali současnou situaci k době před rokem 1989.
 

Proti plánům firmy Ekototalbau CZ se bouří okolní obce, investor výhrady odmítá. Těžba kameniva se podle něj v okolí zásadně neprojeví. Poukazuje na to, že se naopak sníží radonová zátěž. Zpracovatelé dokumentace dnes připustili, že zvuk drtiče kameniva bude slyšet a nebude zřejmě příjemný. Navržený způsob těžby ale podle nich nepřekračuje hlukové limity.

Jeden z obyvatel Brodu upozornil na to, že těžba ovlivní životy velkého množství lidí, ale v posudku o tom podle něj není ani slovo. "Přijde mi to v dnešní době neuvěřitelné," prohlásil diskutující, podle nějž jde o stejnou situaci jako za komunismu. "My řešíme pouze vlivy konkrétního záměru, který nám předloží oznamovatel," hájila se zpracovatelka posudku Pavla Žídková. Namítla, že každý člověk dnes žije v dosahu něčeho, co se mu nelíbí, ale při posuzování záměru se musí respektovat zákony.

Další účastník diskuse z Lešetic vyslovil obavy z přílišného hluku. Dotazoval se, v jaké výšce bude umístěno drticí zařízení, a vyslovil podezření, že protihluková bariéra nebude mít žádný efekt. "Vy si tady s námi hrajete jako s dětmi," rozčílil se, když nedostal podle svého mínění úplné informace. Evžen Doležal z ministerstva životního prostředí ho ujistil, že k jeho námitce bude přihlédnuto. "Můžeme požadovat, aby zařízení bylo spolehlivě odstíněno," dodal.

Žídková nezpochybňuje, že dnes je v okolí haldy poměrně klid a případná těžba bude slyšet. Hluková zátěž by se podle ní mohla jednou za dva roky přeměřit. "To, že je záměr slyšitelný, neznamená, že jsou překročeny hlukové limity," podotkla Žídková.

Při debatě byla kritizována také navržená dopravní opatření, vytvoření odbočovacího pásu na frekventované silnici by podle jednoho z diskutujících znamenalo, že auta budou čekat s nastartovanými motory a obtěžovat okolí. "Zapřemýšlejte o lanovce," vyzval investora.

Ministerstvo životního prostředí by mohlo vydat stanovisko k těžbě do dvou až tří měsíců. I kdyby celý proces EIA dopadl příznivě, neznamená to ještě, že se může těžit. Klíčový je postoj státního podniku Diamo, které je správcem odvalů. Jeho šéf Tomáš Rychtařík v minulosti prohlásil, že Diamo s Ekototalbau CZ neuzavře smlouvu, což by pro firmu znamenalo, že záměr nemůže uskutečnit. Zástupce Diama dnes potvrdil, že to nadále platí.

Ekototalbau CZ chce proces EIA přesto dokončit. Dokumentaci by podle firmy mohl využít i někdo jiný. "Správcem odvalu je státní podnik Dimamo a záleží pouze na něm, koho na odval pustí a kdo to bude zpracovávat," připomněl dnes jednatel Ekototalbau CZ Oldřich Zábrodský.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist