https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/lide-v-rudolfove-aleji-v-olomouci-vysadi-stovku-mladych-lip
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Lidé v Rudolfově aleji v Olomouci vysadí stovku mladých lip

1.12.2016 08:19 | OLOMOUC (ČTK)
"Hned na jaře po zveřejnění plánu na novou výsadbu jsme evidovali desítky zájemců. Mnohdy se přitom jednalo o lidi, kteří se účastnili předchozího sázení jírovců a zasazení stromu měli tehdy spojené s nějakým osobním příběhem, například sňatkem či narozením dítěte," uvedl Jakubec. Ilustrační obrázek
"Hned na jaře po zveřejnění plánu na novou výsadbu jsme evidovali desítky zájemců. Mnohdy se přitom jednalo o lidi, kteří se účastnili předchozího sázení jírovců a zasazení stromu měli tehdy spojené s nějakým osobním příběhem, například sňatkem či narozením dítěte," uvedl Jakubec. Ilustrační obrázek
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Více než stovku lip velkolistých vysadí v sobotu dobrovolníci ve Smetanových sadech v centru Olomouce. Mladé stromky v obnovované Rudolfově aleji nahradí dříve vysazené jírovce, které byly letos vykáceny kvůli nebezpečné nákaze. Mladé lípy doporučili odborníci, podle nichž jsou tyto stromy výrazně odolnější, uvedl primátorův náměstek Aleš Jakubec (TOP 09).
 

Do výsadby lip se v sobotu ráno zapojí zhruba dvě stovky lidí. Přihlásily se hlavně rodiny s dětmi. "Hned na jaře po zveřejnění plánu na novou výsadbu jsme evidovali desítky zájemců. Mnohdy se přitom jednalo o lidi, kteří se účastnili předchozího sázení jírovců a zasazení stromu měli tehdy spojené s nějakým osobním příběhem, například sňatkem či narozením dítěte," uvedl Jakubec.

Dělníci už začali ve Smetanových sadech hloubit jámy, do kterých bude v sobotu vysazeno 108 lip velkolistých. Mladé stromky budou mít větší rozestup než původní kaštany. "Jírovce byly vysazeny v rozestupu pět metrů. Nyní půjde o zhruba desetimetrové odstupy," podotkl Jakubec. Město za nové stromy zaplatí necelých 400 000 korun, přičemž 60 procent nákladů by měla pokrýt dotace.

Rychle se šířící nemoc nazvaná slizotoková nekróza, při které neexistuje účinná terapie, v kaštanové aleji protínající městský park napadla třetinu z více než 200 vysazených jírovců. Radní se proto po dohodě s experty rozhodli nemocné kaštany pokácet.

Při výběru nových stromů padla volba na lípu velkolistou. "Tento druh stromu podle odborníků nejlépe koresponduje s historií a významem Rudolfovy aleje, jejím budoucím vzhledem a zároveň vyhovuje nárokům na odolnost dřeviny," řekl Jakubec. Lípa velkolistá je původní česká dřevina, která se vyznačuje dobrým zdravotním stavem i odolností.

Historická Rudolfova alej byla v letech 2009 až 2012 postupně obnovena. Pracovníci Výstaviště Flora tehdy v aleji vykáceli čtyřiačtyřicet starých stromů, které nahradily nové jírovce maďaly. Sazenice stromů Olomouc objednala ve školce Bruns v německém městě Bad Zwischenahn. Vysazeno bylo 229 mladých stromů. Výstaviště Flora nakažené stromy reklamovalo, u německého dodavatele ale se stížností neuspělo.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist