https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/lide-ve-skalici-se-bouri-proti-silnici
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Lidé ve Skalici se bouří proti silnici

13.5.2003 14:55 | ČESKÁ LÍPA (EkoList)
Proti nové silnici, která by měla nahradit stávající spojení mezi Novým Borem a Českou Lípou, protestují už stovky lidí. Nejvíce rozčilení jsou rekreanti ze Skalice, kteří se obávají, že jim kolem chalupy povede čtyřproudá silnice. Obecní zastupitelstva na Českolipsku se teď musí rozhodnout: postavit se za chalupáře, nebo dát souhlas se stavbou komunikace, která by mohla přinést rozvoj v obci.
 

„My jsme jednoznačně proti tomu, aby nám tady vedla silnice. Vždyť je to rekreační oblast, stovky lidí sem jezdí za čistým ovzduším a navíc je tu chráněná krajinná oblast. A teď tu má vést mezi domy taková obrovská silnice,“ říká Nataša Svárovská ze Skalice u České Lípy. Spolu se svými známými založila občanské sdružení Svobodná ves a proti připravované silnici připravila také petici. „Podepsalo ji už víc než pět set lidí,“ dodává Svárovská.

Podle Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD), které návrh silnice připravilo, je hlavním cílem nového spojení ulehčit nynější silnici mezi Novým Borem a Českou Lípou. „Stávající spojení je už dnes přetížené a nevyhovující, kvůli nepřehlednosti tu dochází také k řadě dopravních nehod. Nové spojení také ulehčí České Lípě, takové obchvaty se totiž dělají právě proto, aby vymýtily tranzitní dopravu z měst. Posudek vlivu nové silnice na životní prostředí je navíc kladný, stejně jako například posudek hygieniků,“ uvedla Daniela Kyselová z liberecké pobočky ŘSD.

Jedním z krizových míst návrhu je právě Skalice u České Lípy. „Některých lidí tady u nás se to určitě bezprostředně dotkne,“ potvrzuje skalický starosta Jiří Löffelmann. „Chápu obavy těch lidí, ale jde pouze o rekreanty. Sám za sebe jsem přesvědčen, že silnice bude pro Skalici přínosem,“ tvrdí starosta. „Kolem silnice by mohlo vzniknout dost zajímavých ploch pro podnikatelské aktivity a to by také mohlo zvýšit zaměstnanost v obci,“ dodal Löffelmann.

Podle skalického starosty by nová silnice nemusela pomoci jen spojení mezi Novým Borem a Českou Lípou, ale mohla by ulehčit i silnici III. třídy, která prochází celou Skalicí. „I odtud by se určitě část dopravy mohla přesunout na novou silnici,“ podotkl skalický starosta.

Podobný osud jako Skalici u České Lípy potká také nedalekou Okrouhlou. Její vedení už požádalo, aby v návrhu nové silnice došlo ke změnám. „Chceme, aby se změnil úsek před mostem a za mostem u Okrouhlé. Tak, jak to bylo navržené, to nebylo dobré. Vyžádali jsme si také přepracování hlukové studie. Projekt je totiž už asi deset let starý, ale za tu dobu se podstatně změnily normy,“ říká Jiří Vosecký, starosta Okrouhlé.

Další šetření prováděla Správa Chráněné krajinné oblasti České středohoří, kterou by měla nová silnice protínat. „Stavba spadá až do čtvrté zóny Českého středohoří, to je zóna s nejmenším stupněm ochrany. Z hlediska ochrany přírody nejsou vlivy stavby nijak závažné, proto jsme vydali kladné stanovisko,“ poznamenal Jiří Kinský z litoměřické Správy CHKO. Správa už vydávala jedno stanovisko v roce 1999, tehdy s návrhem také souhlasila, určila dokonce varianty s nejmenším dopadem.

O tom, jak se k nové silnici postaví obecní zastupitelstva, by mělo být jasné brzy. Ve Skalici se pravděpodobně rozhodne už v polovině května.


reklama

 
Jiří Maličký

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist