https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/lide-ve-zlinskem-kraji-vyhodili-193.089-tun-komunalniho-odpadu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Lidé ve Zlínském kraji vyhodili 193.089 tun komunálního odpadu

12.11.2019 00:11 | ZLÍN (ČTK)
Lidé ve Zlínském kraji loni vyprodukovali 193.089 tun komunálního odpadu. / Ilustrační foto
Lidé ve Zlínském kraji loni vyprodukovali 193.089 tun komunálního odpadu. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Lidé ve Zlínském kraji loni vyprodukovali 193.089 tun komunálního odpadu. Meziročně to bylo o 9258 tun více. V přepočtu připadalo na jednoho obyvatele kraje zhruba 331 kilogramů odpadu. Komunální odpad ze Zlínského kraje tvořil přes pět procent celorepublikové produkce. Vyplývá to z údajů zveřejněných Českým statistickým úřadem (ČSÚ).
 

Ve srovnání s rokem 2017 připadalo loni na jednoho obyvatele Zlínského kraje o zhruba 16 kilogramů komunálního odpadu více. Odděleně sbírané složky tvořily téměř 21 procent komunálního odpadu kraje, což bylo výrazně nad celorepublikovým průměrem. V přepočtu připadalo na jednoho obyvatele regionu 69 kilogramů vytříděného komunálního odpadu, v této statistice šlo o první příčku mezi všemi kraji.

V roce 2018 vyprodukovali obyvatelé České republiky více než 3,73 milionu tun komunálního odpadu. Na jednoho obyvatele ho připadalo 351 kilogramů, což představuje meziroční nárůst o sedm kilogramů. Ve všech krajích překročila produkce komunálního odpadu hranici 300 kilogramů na člověka.

Rozdíl mezi Středočeským krajem s nejvyšším objemem komunálního odpadu na jednoho obyvatele a Libereckým krajem s nejnižším objemem na jednoho obyvatele činil 94 kilogramů. Ve Středočeském kraji to bylo loni 402 kilogramů na osobu, v Libereckém 308 kilogramů na osobu.

Meziročně produkce komunálního odpadu na obyvatele klesla ve třech krajích, a to v Pardubickém a Olomouckém kraji a v Praze. Shodnou produkci komunálního odpadu jako v roce 2017 zaznamenali loni statistici v Karlovarském kraji. Naopak nejvíce se produkce zmíněného odpadu meziročně zvýšila v Libereckém a Jihočeském kraji.

Loni připadalo v České republice přes 16 procent komunálního odpadu na odděleně sbírané složky. Množství tohoto druhu odpadu se za posledních sedm let neustále zvyšuje. Jeden obyvatel ČR loni podle přepočtu vytřídil 57 kilogramů těchto odpadků.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist