https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/lide-vystoupili-proti-rozsireni-spalovny-v-ostrave
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Lidé vystoupili proti rozšíření spalovny v Ostravě

6.3.2019 18:59 | OSTRAVA (ČTK)
Takřka jednohlasně proti stavbě se postavilo okolo 150 lidí, kteří dnes přišli na veřejné projednání záměru rozšíření spalovny nebezpečného odpadu v Ostravě-Mariánských Horách.  Ilustrační snímek.
Takřka jednohlasně proti stavbě se postavilo okolo 150 lidí, kteří dnes přišli na veřejné projednání záměru rozšíření spalovny nebezpečného odpadu v Ostravě-Mariánských Horách. Ilustrační snímek.
Takřka jednohlasně proti stavbě se postavilo okolo 150 lidí, kteří dnes přišli na veřejné projednání záměru rozšíření spalovny nebezpečného odpadu v Ostravě-Mariánských Horách. Společnost SUEZ Využití zdrojů, která spalovnu s kapacitou 25.000 tun odpadů ročně provozuje od roku 1999, chce ve stejném areálu postavit novou linku s kapacitou 20.000 tun. Záměr zdůvodňuje především rostoucí produkcí odpadu v regionu.
 

Potlesk v sále dnes vyvolal každý hlas vystupující proti spalovně. Podle názorů lidí je další spalovna zbytečná a odpady by se měly spalovat jinde než v Ostravě, která je už tak postižena znečištěným ovzduším. "Máme dost dalších regionů. Ostrava už má dost," zaznělo v diskusi.

S rozšířením spalovny nesouhlasí město Ostrava, městské obvody Mariánské Hory a Hulváky a Moravská Ostrava a Přívoz, obec Ludgeřovice, výhrady mají i ekologické organizace. "Máme za to, že kapacita spalovny nebezpečných odpadů je dostačující pro Moravskoslezský kraj, a neradi bychom plnili takovou funkci, že všechny odpady, které se na území České republiky vyprodukují typu nebezpečných, budou spalovány u nás. Ve vztahu k tomu, že každoročně jsou překračovány imisní limity, máme za to, že další navyšování imisí ve městě Ostrava není dobře," řekla náměstkyně ostravského primátora Kateřina Šebestová (ANO).

Areál je na území určeném pro těžký průmysl a není poblíž obytných zón. Petr Mynář ze společnosti INVEK, která záměr zpracovala, řekl, že rozšíření spalovny by pro obyvatele nepředstavovalo zdravotní riziko. "Vlivem záměru nedojde k poškozování životního prostředí ani veřejného zdraví," řekl Mynář.

Mluvčí společnosti SUEZ VZ Kateřina Kodadová řekla, že spalovací zařízení musí plnit jednoznačně nejpřísnější emisní limity. "Už stávající zařízení je s velkou rezervou, s padesátiprocentní rezervou plní," řekla.

Firma vychází z toho, že současná kapacita spalovny je nedostatečná. Podle údajů krajského úřadu se produkce nebezpečných odpadů v kraji v poledních letech zvýšila na 340.000 tun ročně. Nová spalovna by měla spalovat nebezpečný a infekční odpad ze zdravotnictví, z průmyslu nebo ze sanací.

Lidem ale také vadí, že nynější spalovna likviduje i odpad z jiných krajů. "Aktuálně naše zařízení naplňuje ze 70 procent odpady z Moravskoslezského kraje. Jsme schopni zajistit, aby nové zařízení ze 100 procent naplňovaly jenom místní odpady," řekla Kodadová.

Technický ředitel firmy SUEZ VZ Petr Špičák řekl, že z Moravskoslezského kraje se ale více nebezpečného odpadu vyváží. "Okolní kraje nemají dostatečné kapacity ke spalování odpadů a vozí se sem odpady, které je třeba spálit, pro které není žádná jiná alternativa. Na oplátku se do ostatních krajů vyváží odpady z Moravskoslezského kraje, a to v množství, které významně převyšuje dovoz odpadu, a likvidují se na zařízeních v Olomouckém, ve Zlínském kraji a končí většinou na skládkách," řekl manažer firmy Tomáš Chudárek. Skládkování přitom podle něj představuje pro životní prostředí větší zátěž než spálení.

Moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák už dříve řekl, že spalovny jsou odzkoušené a využívané všude ve světě a kraj se bez nich neobejde. "Nebezpečný odpad se zlikvidovat musí, jiné řešení nevidím. Musíme ale pohlídat, aby nová zařízení využívala nejmodernější technologie a kompenzačními opatřeními zaručila, že nenavýší emise škodlivin do ovzduší. A důrazně trváme na tom, aby se u nás zpracovával pouze odpad, který si my sami vyprodukujeme," uvedla dnes hejtmanova náměstkyně Jarmila Uvírová (oba ANO).

Vlastimil Vyplel dr


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist