https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/lide-z-celeho-sveta-kupuji-magickou-rostlinu-hatha-jodi-misto-ni-ale-casto-dostanou-varani-hemipenisy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Lidé z celého světa kupují magickou rostlinu Hatha Jodi. Místo ní ale často dostanou varaní hemipenisy

30.6.2017 01:51 | PRAHA (Ekolist.cz)
Varaní hemipenis vypadá na chlup stejně jako oddenky tajemné rosliny Hatha Jodi. Ke smůle varanů.
Varaní hemipenis vypadá na chlup stejně jako oddenky tajemné rosliny Hatha Jodi. Ke smůle varanů.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Neil D´Cruze
Seznam nelegálně obchodovaných výrobků z částí těl zvířat se nyní rozrůstá o další položku. Jak ukázala investigativní práce týmu World Animal Protection (WAP), západní trh nyní zaplavují tzv. Kořeny štěstí z Indie. Údajně magické oddenky rostliny Hatha Jodi, využívané v esoterické praxi, však mají zcela jiný původ. Jedná se o vysušené rozmnožovací orgány varanů. Informuje o tom server Newsminute.
 

Pokud si chcete dopřát dlouhý život, štěstí, spokojený vztah a bohatství, indické kořeny Hatha Jodi byste raději měli vynechat. Není totiž jisté, že vám slíbený efekt zajistí, a navíc vám namísto oddenků posvátné rostliny z návrší Himalájí poštou dorazí v lepším případě vysušený penis varana. Respektive hemipenis, tedy funkčně poněkud komplikovaná část samčího pohlavního ústrojí šupinatých plazů. Výsledkem tedy není jen podvedený zákazník, ale především krutě a zbytečně usmrcený varan.

Varanů žije po světě více než sedm desítek druhů, ale prakticky žádnému z nich se nedaří dobře. Většina z nich byla v lepším případě chytána pro maso a kůži, a v horším případě ještě stále je. Zdecimované populace indických zástupců (varan bengálský, skvrnitý, pustinný a druhu Varanus flavescens) se také potýkaly s nájezdy sběračů, kteří je odprodávali chovatelům do celého světa. A nyní je stihla další katastrofa.

Někdo si před časem povšiml, že vysušené hemipenisy varanů mají jako z udělání velmi podobný tvar jako magická Hatha Jodi. A proto je odchyceným varanům pytláci ve volné přírodě vyřezávají přímo zaživa z těla. „Je to kruté, drastické a zbytečné. A ve svých důsledcích děsivé, protože varani jsou nyní už dost ohrožení ztrátou původních stanovišť,“ říká Anirban Chaudhuri, herpetolog z Kalkatské univerzity.

Sám měl možnost doprovázet policisty při razii na tržišti v Bhuvanéšvaru, kde během jediného dne zadrželi 210 „živočišných“ Hatha Jodi. A podobné razie v ostatních státech indické federace (Rádžastánu, Gudžarátu, Ándhrapradéši a Madhjapradéši) přináší stejně smutné výsledky. Cena se přitom pohybuje „od kusu“ podle velikosti a dokonalosti tvaru od 400 do 4000 rupií (od cca 130-1300 Kč). Pokud by tato sběratelská kratochvíle zůstala omezena jen na samu Indii, byl by to problém, který se dá regionálně řešit.

Zájem o Hatha Jodi varanům radost nedělá. Ilustrační snímek varana komodského.
Zájem o Hatha Jodi varanům radost nedělá. Ilustrační snímek varana komodského.

Jenže do exploatace indických populací varanů se zapojil celý svět. Jak zjistil tým World Animal Protection, tyto zvířecí napodobeniny Hatha Jodi jsou volně dostupné na internetu. Sehnat se dají na prodejních webech Amazon, Alibaba či Ebay. A zájem o jejich nákup projevují z nejrůznějších důvodů, především pak kvůli jejich údajné duchovní hodnotě, posvátnosti a léčivým účinkům, lidé ze všech obydlených kontinentů.

Globalizace trhu a nákupy z pohodlí domova totiž umožnily, aby se zvýšila poptávka, obrat i cena. Hemipenisní Hatha Jodi se nyní prodává za dolary a on-line cena se odvíjí od gramáže. Jinými slovy, odchyt a trýznění varanů zaživa je nyní mnohem větší byznys, než kdyby se odehrával za rupie na zapadlých indických tržnicích. Americký a britský trh s touto komoditou dnes obnáší podle WAP přibližně 50 000 liber.

„Byly jsme doslova šokování houževnatostí, s jakou překupníci nabízejí rozmnožovací orgány varanů a vydávají je za kořeny rostlin,“ říká Gajender K. Sharma, vedoucí indické pobočky WAP. „Pytláci se profesionalizují, a stejně tak se bohužel zdokonaluje i černý trh. Sociální média dělají práci za ně, všechno je to teď mnohem systematičtější.“ Ke škodě varanů, pochopitelně.

Jak dodává David Megson, biolog z Manchesterské Metropolitní Univerzity, podvod s Hatha Jodi se stal dokonce tak populární, že začal vykrádat sám sebe. Část překupníků s vidinou zisků dokonce vyrábí a prodává plastové odlitky, které vypadají podobně jako Hatha Jodi. A kupci, kteří nepoznají rozdíl mezi hemipenisem varana a kořenem rostliny, je kupují stejně.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Radomír Dohnal

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist