https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/lide-z-usteckeho-vanova-bojuji-proti-vzniku-skladu-oleju-u-labe
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Lidé z ústeckého Vaňova bojují proti vzniku skladu olejů u Labe

26.9.2016 17:20 | ÚSTÍ N.L. (ČTK)
Obyvatelé čtvrti Vaňov v Ústí nad Labem bojují proti vzniku skladu minerálních olejů a nafty u Labe. Záměr počítá s tím, že se bude v rekreační oblasti otáčet několik desítek cisteren denně. Ústecké zastupitele o tom informovali obyvatelé Vaňova. Petici proti vzniku skladu podepsalo zatím zhruba 700 lidí. Městští zastupitelé přijali usnesení, v němž uvádějí, že se záměrem výstavby skladu nesouhlasí. Rozhodovat o tom bude krajský úřad. Vyjádření firmy, která chce sklad vybudovat, se ČTK pokouší získat.
 

Obyvatelé Vaňova mají obavu ze zvýšeného hluku, růstu dopravy a manipulace s nebezpečnými a toxickými látkami. "V případě havárie se to může týkat desetitisíců lidí. Ti, kteří bydlí nejblíže, mají strach, že hodnota jejich majetku by klesla," řekl ČTK a Českému rozhlasu předseda občanského sdružení Občané Vaňova Julius Bereš. Záměr je podle obyvatel rizikem nejen pro životní prostředí, ale také pro všechny lidi žijící podél dolního toku Labe. "V případě velkých povodní, jako byly v roce 2002, by evakuace prostoru s nádržemi na 80 000 litrů pohonných hmot nebyla možná," uvedl Bereš.

Celní a daňový sklad pohonných hmot chce investor, kterým je Kongresové centrum ILF, postavit v přístavu Vaňov v prostoru nynější železniční vlečky. Počítá se s výstavbou čerpacích stanic, nádržemi na motorovou naftu a další látky. "Součástí skladu je příjem minerálních olejů ze železničních cisteren a výdej do automobilových cisteren," uvádí se v záměru.

Obyvatelé Vaňova poukazují na to, že překladiště je například v Lovosicích nebo v ústecké čtvrti Krásné Březno. "Těšili jsme se, že si po zprovoznění celé D8 v prosinci konečně oddychneme, ale sklad je obrovská hrozba," uvedl Bereš.

Připomínky mohou lidé posílat krajskému úřadu do 29. září. "K dnešnímu dni jich dorazilo osm z řad veřejnosti a jedno od města Ústí nad Labem," řekla ČTK mluvčí Ústeckého kraje Lucie Dosedělová.

Ústí zaslalo krajskému úřadu zamítavé stanovisko k záměru. "Záměr odporuje platnému územnímu plánu a nikdo z města jednoznačně nechce sklad minerálních olejů," uvedl náměstek primátorky Pavel Dufek. Podle něj vedení města počítá v budoucnosti ve Vaňově s rozvojem rekreace.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist