https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/lidl-podle-cizp-v-cerhovich-radne-netridil-odpady-dostal-pokutu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Lidl podle ČIŽP v Cerhovich řádně netřídil odpady, dostal pokutu

3.9.2019 00:12 | CERHOVICE (ČTK)
Ve velkoobjemových kontejnerech byly dohromady vhozené igelitové obaly, kartónové krabice, balené kuřecí maso i ovoce a zelenina v obalech.
Ve velkoobjemových kontejnerech byly dohromady vhozené igelitové obaly, kartónové krabice, balené kuřecí maso i ovoce a zelenina v obalech.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | ČIŽP
Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) uložila pokutu 100.000 korun potravinářskému řetězci Lidl ČR. Firma podle inspektorů ve svém logistickém centru v Cerhovicích na Berounsku řádně netřídila odpady podle jednotlivých druhů a kategorií. Porušila tak zákon o odpadech, uvedla včera inspekce v tiskové zprávě. Společnost proti pokutě nepodala odpor, sankce tak v polovině srpna nabyla právní moci. Mluvčí řetězce Zuzana Holá sdělila, že šlo o pochybení zaměstnanců, kteří odpad vhodili do špatného kontejneru.
 

"Celou záležitost již řeší odpovědní vedoucí, kteří se postarají o opětovné proškolení zaměstnanců v této oblasti a stejně tak o důslednější kontrolu třídění odpadu," uvedla Holá.

Podle ČIŽP nejde o první podobný prohřešek. Loni uložila inspekce Lidlu za netřídění odpadů v Cerhovicích a za další pochybení pokutu 90.000 Kč.

Do cerhovického logistického centra jsou sváženy odpady z různých prodejen Lidl. Když tam inspektoři letos v květnu přišli na kontrolu, zjistili, že ve velkoobjemových kontejnerech jsou dohromady igelitové obaly, kartonové krabice, balené kuřecí maso, ovoce a zelenina v obalech, polystyrenová deska, dřevěné palety nebo květiny v květináčích. V dřevěných bednách s nápisem "Pouze dřevo" byla směs papíru, plastu a dřeva.

"Osmdesát procent odpadů nemělo být v kontejnerech jako netříděná směs. Zejména plast a papíry měly být shromážděny odděleně, a to z důvodu jejich další možné recyklace. Také biologicky rozložitelné odpady z ovoce a zeleniny by mohly být dále využity, například v kompostárnách," uvedla ředitelka Oblastního inspektorátu ČIŽP v Plzni Petra Horčicová.

Společnost má své provozovny po celé ČR a z pohledu vyprodukovaného množství odpadu je možné ji zařadit mezi velké producenty. Proto podle ČIŽP v tomto případě inspektoři porušení odpadového zákona hodnotí jako značné ohrožení životního prostředí.

Podle Holé je do cerhovického centra svážen odpad z 57 prodejen, přičemž každá je vybavena i lisem na papír a kartony, které jsou do skladu zasílány ve zkompletovaných balících. Ve všech logistických centrech jsou odpady tříděny podle zákona, firma podle mluvčí využívá oddělené kontejnery na jednotlivé druhy odpadu - pečivo, ovoce a zelenina, vedlejší živočišné produkty, směsný komunální odpad, letáky, dřevo, kovový odpad. K recyklaci se odevzdává přes 86 procent odpadu a zbylých 14 procent tvoří především směsný komunální odpad z odpadkových košů u prodejen či v zázemí prodejen a skladů, a dále odpady vzniklé při přestavbách prodejen, dodala mluvčí.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist