https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/lidra-holandske-pravice-udajne-zabil-ekologicky-aktivista
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Lídra holandské pravice údajně zabil ekologický aktivista

7.5.2002 14:58 | PRAHA/HILVERSUM (Nizozemí) (EkoList)
Nizozemská policie dnes zadržela pravděpodobného pachatele atentátu na vůdce nizozemské pravice Pima Fortuyna. Má jím být dosud netrestaný dvaatřicetiletý Nizozemec, který byl podle informací nizozemských médií "znám tajným službám jako extrémně levicový radikál". Podle nizozemské rozhlasové stanice Radio Netherlands jde o "ekologického aktivistu". Deník De Telegraaf tuto informaci krátce před druhou hodinou odpolední upřesnil s tím, že pachatel byl členem radikální ekologické organizace Milieuoffensief (Ekologická ofenzíva).
 

Organizace se ihned od útoku distancovala. Podezřelý se údajně osobně angažoval v protestech proti biotechnologiím a kožešinovým farmám.

Pim Fortuyn, předseda nedávno založené strany Listina Pima Fortuyna (LPF), podlehl včera odpoledne následkům šesti zásahů střelnou zbraní do hlavy, krku a hrudi, které na něj vypálil útočník, když Fortuyn odcházel z budovy Radia 3 v městě Hilversum nedaleko Amsterdamu. Fortuynova LPF měla podle předvolebních průzkumů šanci získat až 15 procent hlasů v parlamentních volbách, které se v Nizozemí budou konat příští týden.

Fortuyn získal podporu voličů především svým otevřeným vystupováním, veřejnou deklarací své homosexuální orientace, zejména ale svojí protiimigrantskou politikou. Hlavními body Fortuynova programu, s nímž hodlal 15. května uspět před voliči, bylo zastavení imigrace, integrace stávajících imigrantů do majoritní společnosti a znovuzavedení hraničních kontrol na nizozemských hranicích. Kromě toho sliboval například také propuštění 25 procent státních úředníků.


reklama

 
Jakub Kašpar

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist