https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/likvidace-dehtovych-kalu-u-stare-chodovske-skonci-do-cervna
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Likvidace dehtových kalů u Staré Chodovské skončí do června

12.5.2020 00:20 (ČTK)
Historické ekologické zátěže poblíž Staré Chodovské definitivně mizí. Skládka dehtových kalů u Staré Chodovské vznikla v 60. a 70. letech deponováním materiálu z tehdejšího Palivového kombinátu Vřesová.  / Likvidace skládky dehtových kalů u Staré Chodovské na Sokolovsku jde do finále. Do června by měly být z místa odtěženy poslední tuny materiálu, který se následně zpracovává v uzavřeném cyklu nedaleké tlakové plynárny Sokolovské uhelné ve Vřesové. Následně začne odstraňování kontaminované zeminy.
Historické ekologické zátěže poblíž Staré Chodovské definitivně mizí. Skládka dehtových kalů u Staré Chodovské vznikla v 60. a 70. letech deponováním materiálu z tehdejšího Palivového kombinátu Vřesová. / Likvidace skládky dehtových kalů u Staré Chodovské na Sokolovsku jde do finále. Do června by měly být z místa odtěženy poslední tuny materiálu, který se následně zpracovává v uzavřeném cyklu nedaleké tlakové plynárny Sokolovské uhelné ve Vřesové. Následně začne odstraňování kontaminované zeminy.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | suas.cz
Likvidace skládky dehtových kalů u Staré Chodovské na Sokolovsku jde do finále. Do června by měly být z místa odtěženy poslední tuny materiálu, který se následně zpracovává v uzavřeném cyklu nedaleké tlakové plynárny Sokolovské uhelné ve Vřesové. Následně začne odstraňování kontaminované zeminy. Sokolovská uhelná o tom informovala na svých webových stránkách.
 

Starou ekologickou zátěž, která vznikla v 60. a 70. letech minulého století, likviduje na základě smlouvy se státem od roku 2018 společnost Jerus. Hodnota zakázky byla 64 milionů korun s DPH. Firma ale po odčerpání vody zjistila, že na místě je uloženo téměř dvojnásobné množství materiálu, než jaké stát původně předpokládal. Přesto se práce stihnou v původně stanoveném termínu.

"Podle firmy Jerus, která likvidaci pro stát provádí, by ale i přes zjištěný větší objem měla být celá skládka odtěžena do června letošního roku, jak bylo v původním záměru," uvedl člen představenstva Sokolovské uhelné David Najvar. Dodal, že Sokolovská uhelná by tak měla zvládnout zajistit zpracování ještě před plánovaným odstavením plynárenské technologie.

"Následné práce na úplném zahlazení skládky ale budou trvat ještě několik dalších měsíců. Nejdřív musí proběhnout sanace kontaminovaných zemin, po které bude následovat i rekultivace celého území," popsal Najvar. Podle zhotovitele by i tady měl být dodržený původně plánovaný termín ukončení prací.

Likvidace kalů ale v minulých letech měla i negativní vliv na okolní obce a města, a to zejména ve formě zápachu, který se při odtěžování kalů někdy šíří do okolí. Podobnou situaci tak mohou ještě letos v souvislosti s teplým počasí i změnami atmosférického tlaku očekávat v obci Stará Chodovská, případně v sousedním Chodově, a to jak v souvislosti se samotnými kaly, které kvůli těžbě nelze překrýt ochrannou vrstvou vody, tak při následné likvidaci zemin ze dna a okolí skládky. I když jde o nepříjemný zápach, podle dosavadních měření není zdraví škodlivý, uvedla Sokolovská uhelná.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist