https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/likvidace-dolu-ve-strazi-pod-ralskem-prijde-na-osm-miliard-korun
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Likvidace dolu ve Stráži pod Ralskem přijde na osm miliard korun

1.5.2002 13:45 | STRÁŽ POD RALSKEM (ČIA)
Na osm miliard korun se odhadují celkové náklady na likvidaci hlubinného uranového dolu Hamr I ve Stráži pod Ralskem. Pro ČIA to dnes uvedl ředitel odštěpného závodu Těžby a úpravy uranu státního podniku Diamo Tomáš Rychtařík. Připomněl, že likvidaci dolu zahájil státní podnik Diamo poté, co vláda v létě 2000 odmítla návrh podniku na dotěžení zásob uranové rudy v hamerské oblasti. Zdůvodnila to nízkým obsahem uranu a vysokými náklady na těžbu. Likvidace dolu stojí státní pokladnu 450 milionů korun ročně.
 

Důl Hamr I má pět pater vedoucích do hloubky 280 metrů a podzemí je prodolováno téměř 30 kilometry důlních chodeb. Horníci postavili ve štolách a chodbách bariéry ze dřevěné kulatiny a plechů. Vytěžené prostory zaplnili chudými směsmi betonu. Celkově založili 750 tisíc kubíků volných prostor. Loni v srpnu zahájil podnik zatápění dolu. "Do dolu bylo do dnešních dnů vtlačeno asi 2,5 milionu metrů krychlových odkalištních vod. Předpokládáme, že zatápění dolu bude ukončeno letos v prosinci," řekl Rychtařík. Dodal dále, že zároveň pokračuje zakládání osmi přístupových jam do podzemí dolu. Likvidace objektů na povrchu (skladů, garáží apod.) bude podle něj zahájena v příštím roce a skončí v roce 2010.

Státní podnik Diamo převzal odpovědnost za státem řízenou těžbu uranové rudy po roce 1990. Plní útlumový program těžby uranu podle vládní vyhlášky z roku 1991 a je z 80 procent závislý na státní zakázce. V souladu s útlumovým programem propustil loni 200 lidí a v současné době má 3270 zaměstnanců, včetně pracovníků podniku Rudné doly Příbram, které v loňském roce převzal. Jeho obrat dosáhl v roce 2001 asi dvou miliard korun.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist