https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/likvidace-marenicke-skladky-vazne-na-dotaci
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Likvidace mařenické skládky vázne na dotaci

17.6.2002 11:13 | MAŘENICE (ČIA)
Nová jednání se Státním fondem životního prostředí ohledně dotace na likvidaci a rekultivaci černé skládky tuhého komunálního odpadu zahájí radnice Mařenic na Českolipsku. Starosta Mařenic Petr Tlustý dnes ČIA informoval, že obec má podanou žádost o dotaci od ledna, na její vyřízení však stále čeká. "Nemáme žádné informace, zahájíme znova jednání," řekl Tlustý. Náklady na likvidaci a rekultivaci mají dosáhnout čtyř milionů korun.
 

Založení skládky v chráněné krajinné oblasti bylo oficiálně povoleno v 60. letech. Déle než dvacet let je sice uzavřena a oplocena, ale lidé zde nepotřebné věci odkládají i přes přísný zákaz. Skládka o rozloze půl hektaru leží těsně u silnice, využívají ji hlavně projíždějící motoristé. Nahromadily se zde stovky tun odpadu včetně plastů, železa a nebezpečných materiálů. "Chceme s likvidací skládky začít co nejdříve. Projekt máme zpracovaný, územní řízení je ukončeno a stavební povolení je vydané. Bez státní dotace se ale neobejdeme," řekl Tlustý s tím, z rozpočtu obce mohou uvolnit 10 až 40 procent celkových nákladů.

Obec Mařenice, kde žije 350 stálých obyvatel, hospodaří s rozpočtem ve výši 2,5 milionu korun. Ročně si může jen jeden projekt s povinnou spoluúčastí. V příštím roce bude podle Tlustého Státní fond životního prostředí žádat o dotaci na odkanalizovaní osada Myslivny. Náklady se odhadují na tři miliony korun.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist