https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/likvidace-materialu-z-lagun-ostrama-jde-ve-vratimove-podle-planu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Likvidace materiálu z lagun Ostrama jde ve Vratimově podle plánu

5.9.2018 00:10 | VRATIMOV (ČTK)
Ze zhruba 7000 tun materiálu bylo zatím odvezeno 1366 tun a většina z toho už byla zlikvidována. / Ilustrační foto
Ze zhruba 7000 tun materiálu bylo zatím odvezeno 1366 tun a většina z toho už byla zlikvidována. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Odstraňování materiálu z lagun po chemičce Ostramo, který byl uložen v areálu bývalých papíren ve Vratimově u Ostravy, je zatím bez problémů. Ze zhruba 7000 tun materiálu bylo zatím odvezeno 1366 tun a většina z toho už byla zlikvidována. Novinářům to včera řekl hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák (ANO).
 

Odvážení začalo počátkem srpna. "Ukázalo se, že vše probíhá podle plánu. Předpokládáme, že se teď naloží čtvrtý vlak, to znamená dalších 500 tun. Z toho vyplývá, že pokud vše bude probíhat, tak jak má, tak bychom do konce října mohli tuto oblast vyklidit a dát zpátky k užívání," řekl hejtman.

Materiál likviduje sdružení firem SUEZ Využití zdrojů a AVE CZ odpadové hospodářství. Bude to stát téměř 40 milionů korun, přičemž větší část zaplatí dotace ze Státního fondu životního prostředí, kraj doplatí přes osm milionů korun. Většina materiálu se bude zpracovávat v tlakové plynárně ve Vřesové na Sokolovsku, menší část ve spalovně v Ostravě - Mariánských Horách. Do Ostravy se odváží materiál s hrubší strukturou, který by plynárna ve Vřesové nezpracovala.

Manažer klíčových projektů Lubomír Jati ze společnosti SUEZ Využití zdrojů řekl, že k dnešnímu dni bylo ve Vřesové spáleno asi 950 tun materiálu, do ostravské spalovny bylo odvezeno asi 26 tun odpadu. Do Ostravy se materiál vozí nákladními vozy, do Vřesové vlaky ve speciálních kontejnerech určených pro přepravu nebezpečných odpadů.

"Na každém vagoně jsou umístěny tři až čtyři kontejnery, které se tady musí odvíkovat, naloží se materiálem, pak se speciálně zavíkují, neprodyšně se uzavřou a odjíždějí do tlakové plynárny, kde už potom nadále bez dotyku lidské ruky procházejí násypkou a odcházejí do generátoru," popsal proces Jati.

Nakládání a odvážení materiálu se podle něj děje bez problémů a nemá ani žádný negativní vliv na životní prostředí. "Ten materiál je sám přirozeně neprášivý, protože je mastný, takže nepráší a vzhledem k tomu, že už tady leží víc než osm let a úplně vyzrál, tak ani zápach se tady neprojevuje. Dovolím si tvrdit, že nezatěžujeme jakýmkoliv způsobem obyvatele ve zdejším okolí," řekl Jati.

Základem materiálu jsou odpady z bývalých ropných lagun po chemičce Ostramo, které byly mícháním s černouhelným prachem a s vápnem přepracovány na takzvané alternativní palivo. Do Vratimova navezly materiál v letech 2010 a 2011 soukromé firmy. Uskladněn tam byl zřejmě nelegálně, navíc se nepodařilo určit, komu patří. Na vytěžení kalů z lagun se podílelo několik firem, po úpadku jedné ze společností, které se na tom podílely, se ale ke skládce několik let nikdo nehlásil. Kraj podal trestní oznámení na neznámého pachatele, policie však věc odložila. Odtěžena a následně zlikvidována bude nejen skládka materiálu, ale i přilehlý násep u železniční vlečky.



reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Vlastimil Vyplel
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist