https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/likvidace-skladky-v-boru-u-skutce-prijde-na-50-milionu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Likvidace skládky v Boru u Skutče přijde na 50 milionů

18.1.2003 10:36 | PARDUBICE (ČIA)
Na zhruba 54 milionů korun se odhaduje částka, kterou vynaloží Pardubický kraj na likvidaci nezabezpečené skládky chlorovaných uhlovodíků v Boru u Skutče na Chrudimsku. Uvedl to pro ČIA krajský radní zodpovědný za životní prostředí Petr Šilar s tím, že celou investiční akci přislíbil vládní kabinet podpořit státní dotací. "Zatím bylo proinvestováno ze státních prostředků devět milionů korun na přípravné a udržovací práce, zbytek peněz očekáváme letos," řekl Šilar s tím, že kraj letos uvolnil na udržovací práce dalších 2,5 milionu korun.
 

Zdrojem staré ekologické zátěže, která je po skládkách v Synthesii druhou nejnebezpečnější v Pardubickém kraji, byla podle radního činnost tamního strojírenského závodu. "Na přelomu 60. a 70. let sem tyto látky s největší pravděpodobností zavážel místní závod Elektro-Pragy Hlinsko, a to dokonce s posvěcením stáních orgánů," připustil radní Šilar s tím, že tyto organické látky byly používány jako odmašťovadla.

Podle dosavadních průzkumů společnosti Vodní zdroje Ekomonitor se v podzemí unikátní přírodní rezervace v blízkosti Boru nachází zhruba deset až patnáct tun těkavých karcinogenních chlorovaných chlorovodíků, přesněji tetrachlorethylenu, tzv. perchlorethylenu, trichlorethylenu a dichlorethylenu. "Průzkumnými pracemi jsme zjistili, že zdrojem znečištění jsou kaly látek volně uložené bez jakéhokoliv zabezpečení v prostoru Bukáčkova lomu. Navíc do prostoru točny Vobejdova lomu se přímo vyléval čistý perchlorethylén," řekl ČIA manažer Ekomonitoru Jan Kašpar.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist