https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/litomerice-znaji-dopravni-chovani-obcanu-vytvori-plan-mobility
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Litoměřice znají dopravní chování občanů, vytvoří plán mobility

12.6.2018 03:38 | LITOMĚŘICE (ČTK)
Obyvatelé Litoměřic (na obrázku) většinu cest vykonají pěšky (42 procent) a automobilem (40 procent). Pěšky se vydávají na trasy dlouhé zpravidla do vzdálenosti dvou kilometrů. Více než polovina dotázaných uvedla, že nejezdí vůbec na kole.Více než polovina dotázaných uvedla, že nejezdí vůbec na kole.
Obyvatelé Litoměřic (na obrázku) většinu cest vykonají pěšky (42 procent) a automobilem (40 procent). Pěšky se vydávají na trasy dlouhé zpravidla do vzdálenosti dvou kilometrů. Více než polovina dotázaných uvedla, že nejezdí vůbec na kole.Více než polovina dotázaných uvedla, že nejezdí vůbec na kole.
Licence | Volné dílo (public domain)
Litoměřice už znají dopravní chování obyvatel města a okolí. Kolem 75 procent občanů má nejméně jedno auto v rodině a na kole do práce jezdí jen minimálně. Výsledky průzkumu včera představilo město. Na základě získaných údajů radnice připraví plán udržitelné městské mobility a data využije například i ve školství a z hlediska sociálního.
 

Plán udržitelné mobility připravují města nad 50.000 obyvatel, chtějí ho však mít i Litoměřice, kde žije zhruba 24.000 lidí. "Výsledky průzkumu jsou jedním z mnoha podkladů pro vytvoření strategického dokumentu, který určí priority a cíle města v oblasti dopravy do roku 2030," uvedla mluvčí města Eva Břeňová.

V rámci studie loni odborníci oslovili 901 domácností z Litoměřicka. Občané se vyjadřovali k tomu, jaké dopravní prostředky využívají, jak jsou spokojeni s dopravou. "Pouze 26 procent oslovených domácností nemá ani jeden vůz," uvedla Hana Brůhová, která má projekt ve městě na starosti.

Obyvatelé Litoměřic většinu cest vykonají pěšky (42 procent) a automobilem (40 procent). Pěšky se vydávají na trasy dlouhé zpravidla do vzdálenosti dvou kilometrů.

Více než polovina dotázaných uvedla, že nejezdí vůbec na kole. Stejný podíl oslovených uvedl, že uvažuje o koupi elektrokola s ohledem na náročný terén. Litoměřice sice leží těsně u Labe, ale některé okolní obce a čtvrti jsou už na kopcích.

Elektromobilitu podporuje radnice, která zakoupila deset elektro kol. Tři mají k dispozici strážníci, zbytek ostatní zaměstnanci městského úřadu, který má také deset služebních aut s elektropohonem. "Ekologickou dopravu podporujeme. Letos jsme zrušili jízdné v MHD, čímž chceme zvýšit využívání hromadné dopravy. Zanedlouho uvedeme do provozu parkovací věž pro kola, čímž vycházíme vstříc cyklistům," řekl litoměřický starosta Ladislav Chlupáč (ODS).

Dlouhodobým problémem v Litoměřicích je podobně jako v jiných městech parkování. Radnice proto uvažuje o stavbě parkovacího domu.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Radka Fialová
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist