https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ln-praha-chce-zaviest-myto-pri-vchode-do-mesta
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

LN: Praha chce zaviesť mýto pri vchode do mesta

11.4.2003 11:07 | PRAHA (SITA)
Katastrofálna dopravná situácia v centre mesta primäla pražský magistrát ku konaniu. Vjazd do centra mesta by sa mal počas nasledujúcich štyroch-piatich rokov spoplatniť. Vzorom je podobná situácia v Londýne.
 

Kolaps dopravy v britskej metropole, ktorý očakávala väčšina obyvateľov Londýna, sa nekonal. Práve naopak - zavedenie mýta sa ukazuje byť najúspešnejším projektom na zníženie dopravných kolapsov, aký kedy nejaké európske veľkomesto predstavilo. Hoci presné výsledky bude londýnska radnica poznať až počas nasledujúcich mesiacov, už teraz je zrejmé, že sa po zavedení poplatku za vstup (5 libier) doprava v meste zníži o jednu pätinu. Mesto má pritom k dispozícii navyše 2,5 milióna libier týždenne od vodičov, ktorí musia poplatok zaplatiť, ak prejdú ohraničené územie v čase od 7.00 do 18.30. Získané prostriedky by sa mali použiť na zavedenie zvýšeného počtu mestských autobusov. Kvôli menšiemu počtu áut už teraz autobusy premávajú v centre Londýna častejšie a na čas.

Projekt zavedenia mýta v Londýne s napätím sledujú starostovia ďalších veľkomiest, kde dopravné zápchy pravidelne komplikujú život v centre.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist