https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ln-zadost-obcanskeho-sdruzeni-o-zastaveni-provozu-jete-zamitnuta
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

LN: Žádost občanského sdružení o zastavení provozu JETE zamítnuta

14.9.2001 08:16 | PRAHA (ČIA)
První ze série žalob podaných v posledních dvou měsících na Jadernou elektrárnu Temelín (JETE) byla zamítnuta. Žádost o předběžné opatření, respektive nařízení společnosti ČEZ o zastavení Temelína, podalo občanské sdružení s názvem "V havarijní zóně JETE". Temelín proto může nadále pokračovat v testech. Informují o tom dnešní Lidové noviny (LN).
 

Jak pro LN uvedla jedna z členek sdružení Marta Heveryová, oficiální zástupce sdružení v jihočeském Neznašově nemohl převzít poštu a písemné rozhodnutí, vydané již minulou středu, se vrátilo zpět k soudu. "Vzhledem k tomu, že elektrárna stále pokračuje v provozu, už je ale jisté, že naše žaloba byla zamítnuta," uvedla pro LN Heveryová. Členy organizace jsou dále ekologičtí aktivisté, lidé žijící v okolí elektrárny a někteří krajští zastupitelé.

Sdružení, které upozorňuje na bezpečnostní nedostatky JETE, požádalo soud, aby do doby, než ČEZ tyto nedostatky odstraní, okamžitě zakázal provoz elektrárny. Po zamítnutí předběžného opatření je rozhodnuto podat ve stejné věci řádnou žalobu.

Jak již v minulosti uvedl mluvčí ČEZ Ladislav Kříž, ČEZ se vždy řídil platnými českými zákony, a proto se ani dalších žalob neobává. Vedení Státního úřadu pro jadernou bezpečnost navíc tvrdí, že si ekologové a někteří politici v Německu a v Rakousku mylně vykládají závěry západních odborných institucí, ze kterých ve svých žalobách vycházejí.

Jedním z argumentů sdružení je například studie německé Společnosti pro bezpečnost zařízení a reaktorů (GRS), která upozorňuje na to, že vedení vysokoenergetických potrubí v JETE neodpovídá německým normám jaderné bezpečnosti. Podle předsedkyně SÚJB Dany Drábové však z citované studie vyplývá pouze "doložení toho, že řešení je stejně dobré jako v jaderných elektrárnách v Německu".


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist