https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/londyn-ocekava-nasilne-akce-aktivistu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Londýn očekává násilné akce aktivistů

1.5.2001 11:10 | LONDÝN (zpravodajka EkoListu)
Okolo tisíce radikálních anarchistů a aktivistů hájících práva zvířat je dnes očekáváno v centru Londýna, aby zde vyjádřili svůj protest proti kapitalismu a globalizaci. Celá akce, připravovaná s pomocí komunikace přes internet, nese název May Day. Stejně jako při obdobných akcích v Seattlu , Davosu, Quebecu a Praze, ani zde nikdo netuší, kolik protestujících nakonec akci podpoří. Některé odhady předpokládají navýšení počtu účastníků o šest až osm tisíc poklidných demonstrantů z řad ekologických aktivistů, odpůrců kapitalismu a ochránců práv zvířat.
 

V rámci dnešní akce May Day by mělo v Londýně proběhnout okolo čtrnácti protestních akcí, které začaly již v brzkých ranních hodinách akcí protestujících proti automobilové dopravě. Demonstranti se okolo půl osmé shromáždili na Liverpool Street, aby odtud vyjeli na masovou jízdu na kolech a zablokovali tak automobilovou dopravu.

Hlavní pochod je očekáván okolo šestnácté hodiny na Oxford Street, hlavní nákupní třídě Londýna, kde se také nachází nejvíce potenciálních cílů pro případné násilné akce radikální části demonstrantů. Celou akci bude doprovázet rozsáhlá policejní operace, řízená Scotland Yardem, čítající kolem 6 000 policistů jako posil z celé Velké Británie. V případě nutnosti by měly být použity i gumové projektily. Cílem policie je nedovolit vůbec žádné násilí ani výtržnosti. Lidé mají být zatýkání při sebemenší známce násilí. V předchozí mediální kampani se Scotland Yard snažil přesvědčit poklidnou část demonstrantů, aby se akce raději vůbec neúčastnili. Zvláštní pozornost by pak měla být věnována všem maskovaným demonstrantům.

Dnešní protestní akce byla plánována dlouho předem přes internetovou stránku May Day Monopoly, kde bylo formou oblíbené hry ukázáno 20 hlavních ulic a 200 budov, které by se měly stát hlavními cíli. Nejdůležitějším cílem je ale výše zmíněná Oxford Street, kde včera probíhalo horečné zabedňování výloh a přejmenovávání obchodních názvů. Stejně tak byly zahaleny i nejcennější sochy a odstraněny odpadkové koše, které by jinak mohly posloužit jako zbraň či součást barikád. Očekáváno je také několik stovek zahraničních aktivistů.

Podpůrné akce by měly proběhnout v Birminghamu, Edinburghu a Manchesteru. Při obdobné akci v loňském roce činily škody, způsobené demonstranty v Londýně, více než půl miliónu liber.


reklama

 
Markéta Kutilová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist