https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/londyn-stavi-obri-obchodni-centrum-bez-studie-eia
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Londýn staví obří obchodní centrum bez studie EIA

12.4.2003 16:00 | PRAHA/BRUSEL (EkoList)
Některé členské země Evropské unie mají problémy s aplikací unijního práva v oblasti posudků o vlivu projektů či staveb na životní prostředí, tzv. studií EIA (Environmental Impact Assessment). Proto Evropská komise požaduje po Velké Británii, Irsku a Švédsku nápravu. Spojené království si dokonce vysloužilo předání Evropskému soudnímu dvoru.
 

Komisařka pro životní prostředí Margot Wallströmová k rozhodnutím řekla: "Studie EIA je klíčový nástroj pro dosažení udržitelného rozvoje v Evropské unii. Naléhavě žádám členské státy, aby ve své legislativě vytvořily adekvátní předpisy pro její uplatnění."

Velká Británie bude předána soudnímu dvoru proto, že nesplnila povinnost zajistit studii EIA k velkému stavebnímu projektu v londýnské čtvrti White City. Projekt, který zahrnuje velké obchodní a zábavní centrum o rozloze 60 000 metrů čtverečních s 16 hektary pozemku určenými pro 4500 parkovacích míst, je jedním z největších v Londýně. Ukázalo se, že doporučení vydané na celostátní úrovni vede místní samosprávu k tomu, že nemusí navrhovat studii EIA pro urbanistické projekty na území, které bylo předtím zastavěné.

Švédsku Komise poslala svůj tzv. odůvodněný výrok, protože švédská legislativa nevytváří adekvátní předpisy pro posuzování několika kategorií projektů. Mimo jiné se to týká projektů vztahujících se k zemědělství, těžebnímu průmyslu, energetickému průmyslu a hutní výrobě. Švédsko dalo najevo záměr změnit svou legislativu, ale přijaté dodatky ještě budou muset být oznámeny.

Irsko také obdrží od Evropské komise odůvodněný výrok za to, že požaduje od občanů poplatek 20 euro na lokální úrovni (a 45 euro u odvolání), pokud chtějí, aby jejich názor byl vzat v úvahu při realizaci studie EIA. Rostoucí suma může představovat padesát procent týdenního příjmu těch, kteří jsou závislí na sociální pomoci. Z pohledu Komise nucení občanů k tomu, aby platili za poskytnutí informací, znamená, že se budou méně zapojovat do rozhodování o životním prostředí. Proto jde toto opatření proti zájmům, jež se směrnice o EIA snaží propagovat.


reklama

 
Iva Nachtmannová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist